oktober 17, 2021

Schouders eronder, een helpende hand

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Terugblik op eerste seizoen WijZijnLimburg - de serie

Schouders eronder, een helpende hand


“Limburg veel meer dan een prachtig stuk land. Samen verenigt en dat schept een band”. De tekst van de openingstune van het programma WijZijnLimburg – de serie slaat de spijker op z’n kop. Limburgers die Limburg een stukje mooier maken vinden elkaar op de website WijZijnLimburg.com. Een platform, op 23 september gelanceerd door Gedeputeerde Robert Hausmans in het L1 programma AvondGasten. Een platform dat je wegwijs maakt bij je zoektocht naar hulp voor je vereniging. De website waar je mensen vindt die, net als jij, hun schouders zetten onder een mooier Limburg.


Schouders eronder

In WijZijnLimburg – de serie kregen dit soort mensen het podium dat ze verdienen. De 13-jarige Pepijn Boots bijvoorbeeld die met leeftijdgenoten de weg baande naar de succesvolle fusie van 3 hockeyclubs in Venlo. Of Myriam en Anton Vegers uit Bunde, die zich met hun stichting Veul Diech Good al jaren mensen met een krappe beurs helpen aan een bloemetje, knutselpakketten voor de kinderen of een boodschappenpakket. Maar ook vrijwilliger Wouter Verstraeten die als mentor de verstandelijk beperkte Harry Diederen helpt bij zaken die te ingewikkeld voor hem zijn. Stuk voor stuk helden in WijZijnLimburg – de serie, te zien op L1 en de website.

Een helpende hand

Daar waar het vastloopt biedt WZL een helpende hand. Met adviezen van mensen die weten waar ze het over hebben. Het Kernoverleg Vilt bijvoorbeeld krijgt geen aansluiting bij de jeugd en jongeren in het dorp. Terwijl juist deze groepen zo belangrijk zijn voor leven in brouwerij. Zwemvereniging Watervrienden Mijnstreek kunnen zwemles geven als geen ander maar missen al jaren extra handen aan het bad. WijZijnLimburg gaf raad. We brachten Vilt in contact met Joep Kleinen van de dorpsraad van het levendige en trotse dorp Rimburg. De watervrienden weten nu waar ze nieuwe vrijwilligers kunnen werven dankzij coaching door het Huis voor de Sport Limburg.

Tot hier....en verder

Maar het houdt hier niet op. De verjonging van het Kernoverleg in Vilt is geen kwestie van een paar weken. Dat proces vergt maanden. Adviseurs van de Vereniging Kleine Kernen Limburg helpen Vilt bij verdere stappen.

En ook al weten de Watervrienden Mijnstreek in Hoensbroek nu hoe ze nieuwe vrijwilligers kunnen werven, dan nog moet je deze mensen ook aan je weten te binden. Coaches van het Huis voor de Sport blijven voorlopig hun vraagbaak. Beide initiatieven blijven we dus volgen. Met coaching en advies op maat. Samen Verenigt schept immers een band.

Paul Versteegen

Producent WijZijnLimburg - de serie


9 Afleveringen WijZijnLimburg - de serie liet zien wat Limburgers verbindt. Een terugblik op het eerste seizoen door de producent van de serie.

Bekijk de hele serie

Kijk hier

Wij zijn Limburg

Doe mee