december 08, 2021

Cultuurhuis Landgraaf

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

"Samen doorstaan we alles"

Ondanks Corona blijven de gelederen Fanfare Eendracht gesloten

Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide in landgraaf heeft een uitstekend jaar achter de rug. Begin 2019 hadden ze de grote opening van het verbouwde Cultuurhuis. Samen hadden ze deze klus geklaard. En toen zette Corona alles op z'n kop...

Carina Sonntag is al 40 jaar lid en inmiddels ook bestuurslid bij de Fanfare. Zij was er uiteraard bij toen de voormalige kerk van Lichtenberg met heel veel handjes uit de vereniging werd verbouwd tot het huidige Cultuurhuis Landgraaf. Trots waren ze met z'n allen.

“In de verenigingsvlag staat: “In muziek en leven is eendracht ons streven”. Feitelijk dekt dit alles wat we doen en hoe we handelen. Als het niet ,met z’n allen is, dan doen we het niet. We zoeken altijd consensus in het bestuur, maar ook met de leden. Het zit al jaren in de traditie van de vereniging, waar het bestuurslidmaatschap vaak van familie op familie wordt overgedragen. Het zit in het DNA van onze vereniging. In de meeste verenigingen steken vijf, zes mensen de handen uit de mouwen; hier is het normaal dat je op iedereen kunt rekenen".

Vanwege haar bestuursfunctie kon ze van dichtbij meemaken wat de impact waren van de eerste Corona-maatregen. Daags na die eerste aankondiging stond de jaarvergadering gepland. Hals over kop werd alles afgelast. Een lange lijst van al geplande evenementen, zoals communies, het paasfeest de al lang geplande concertreis naar Frankfurt moesten worden gecanceld. Ook een aantal grote concerten samen met andere fanfares die al gepland stonden, moesten worden afgezegd. Dit betekende eveneens minder inkomsten.

Alle repetities werden afgelast. Als bestuur kregen ze veel vragen van de leden. Hoe nu verder? Helemaal niets, alles ging op slot. Gelukkig hebben zij een vereniging waar leden niet wegliepen. Slechts een klein aantal vult nu liever de vrijdagavond anders in. Een onwerkelijke tijd zonder repetities; ze stonden dan ook te poppelen in juni om weer te starten. Ondertussen is er een enorme opknapbeurt (poetswerk) geweest in het Cultuurhuis.