Buurt Theater Mariaberg Maastricht

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Toch met laatste stuk de buurt in

Buurt Theater Mariaberg speelt de buurt

Buurt Theater Mariaberg is al tien jaar een vaste waarde in de Maastrichtse volksbuurt Mariaberg. De acteurs komen uit de buurt en behandelen onderwerpen van de buurt.

Regisseuse Tamara Jongerden is eind augustus weer begonnen met een eerste repetitie. Corona maakte het onmogelijk om bij elkaar te komen. “Corona zette plotseling alles stil. Wij stonden op het punt om met ons vorige stuk “Nes” letterlijk de buurt in te gaan. “Nes in de buurt” behandelt thema’s, buiten het theater om, in de buurt. De thema’s raken iedereen; het maakt zaken bespreekbaar. Helaas kon dat niet doorgaan vanwege Corona. De themabijeenkomsten stonden gepland voor in maart en april. En eigenlijk zouden we vanaf oktober de buurt in gaan, maar de tweede Coronagolf maakt dit onmogelijk", aldus Jongerden.

Normaal is er een cyclisch van drie jaar tussen iedere productie. Het stuk gaat de buurt in, je kunt het stuk ook op aanvraag reserveren en er worden toneellessen gegeven in de buurt i.s.m. de Toneelacademie. Vanaf september zouden ze dan ook geleidelijk gaan nadenken wat de volgende productie wordt.

De kans is aanwezig dat het gaat over Corona. Of het wordt een verhaal dat te maken heeft met Corona. Tijdens Corona nam de regisseuse met haar iPhone strofes op van het gedicht “bloemlezing van de angst” van de dichteres Barnas. Het is een litanie van 17 strofes en alle acteurs van BTM hebben er aan meegedaan. Het gaat over angst. Die angst is voor iedereen anders. Corona zou een van die angsten kunnen zijn.

Buurt Theater Mariaberg speelt al tien jaar het echte leven van de buurt. Dat gebeurt met acteurs die afkomstig zijn uit de buurt, net als Tiny Meij. Samen met haar zoon Pano Jalhaij doen ze al tien jaar mee met het Buurttheater. Na de voorstellingen trekt het Buurttheater de buurt in om bepaalde thema's bespreekbaar te maken.

Meer weten over het Buurt Theater Mariaberg of soortgelijke initiatieven in Limburg:

Buurt Theater Mariaberg

Huis voor de Kunsten Limburg