juli 28, 2021

Vilt creatief met leefbaarheid

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op zoek naar de oplossing

Rollenspel moet inzicht geven in leefbaarheid

Om meer duidelijkheid te krijgen over de oplossingen voor de hulpvraag in Vilt zetten we een creatief rollenspel in. De inwoners van Vilt zijn de hoofdrolspelers in dit Doe-Het-Zelf theaterstuk.

Volgens artistiek directeur en theatermaker Gert-Jan Stam uit Berlijn is het project een sociale geografie, waarin kunst, architectuur en theater worden gebruikt om leefbaarheid te beleven en te stimuleren.

Gert-Jan Stam: "Normaal gesproken gaan we naar een buurt of een dorp en duurt het project twee dagen en wordt er op dag 1 eerst een paviljoen gebouwd en daarna het toneelstuk opgevoerd. In het geval van Vilt hebben we gekozen voor alleen het toneelstuk. Hierin worden de posities bepaald die mensen innemen in de gemeenschap. Het gaat over machtsverhoudingen, maar eveneens om elkaar te leren kennen".

Gert-Jan: "Feit is als je geen mensen zoals Joep Kleinen uit Rimburg (zie ook aflevering 2, red.) hebt, dan gaat het echt niet lukken. Je hebt kartrekkers nodig en dan het liefst ook nog met een CV. Hij of zij moet ingangen hebben op het bestuurlijke niveau of in ieder geval de weg kennen. Anders gaat het echt niet lukken”.

Vanwege Corona waren er wat aanpassingen. Maximaal deden in Vilt 15 personen mee. Voordat Corona uitbrak werd het stuk met 30 personen gespeeld.

 

 Inwoners van Vilt krijgen op een creatieve manier inzicht in de leefbaarheid van hun dorp. Theatermaker Gert-Jan Stam en architect Breg Horemans van TAAT zijn de bedenkers van het rollenspel Khorr II.

Meer weten over: TAAT

En over hoe je je eigen leefomgeving kunt verbeteren:

VKKL

KNHM

Burgerkracht Limburg