mei 16, 2022

ByeBoere Maastricht

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Beter integreren en zinvolle dagbesteding

Asielzoekers krijgen opleiding tot imker

De ByeBoere, het Zuidafrikaanse woord voor Imker, in Maastricht wil mensen met elkaar verbinden door het houden van bijen. New Bees is een project, waarbij asielzoekers worden opgeleid tot imker.

Een van die imkers in opleiding is Joshua Komora. Een paar dagen per week komt hij naar de Kolonel Millerstraat in Maastricht, waar de bijenkasten staan. Joshua leert hoe hij de bijen moet verzorgen.

Bij zijn ontmoeting met zijn begeleider Linda Hollanders vroeg hij of de bijen hier, net als in zijn geboorteland Sierra Leone, eerst worden gedood en dat daarna de honing wordt geoogst. Want als dat zo zou zijn, had hij niet zo veel zin in de opleiding. Linda, zelf imker en initiatiefneemster van ByeBoere, kon hem geruststellen.

Joshua is gevlucht vanuit zijn geboorteland Sierra Leone en heeft asiel aangevraagd. Hij wil kennis maken met de onze samenleving. Joshua wil graag integreren en de Nederlandse taal leren spreken. Hij wil zich bovendien nuttig maken en deze opleiding geeft hem een zinvolle dagbesteding.

 

New Bees! Zo heet het nieuwe project van ByeBoere in Maastricht. Hier worden asielzoekers opgeleid tot imker. ByeBoere wil op deze manier asielzoekers laten integreren in de Nederlandse samenleving. Asielzoeker Joshua Komora (foto) vindt de opleiding een zinvolle dagbesteding.

Meer weten: ByeBoere