Skip to main content
Wijken
Terug naar overzicht

Sinterklaas niet voor iedereen een feest

Het Sinterklaasfeest is voor velen van ons één van de mooiste avonden per jaar. Zingen voor de kachel, de spanning of er wel of niet wat in het schoentje zit, en als hoogtepunt …pakjesavond!

Maar voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ helemaal geen feest, vanwege financiële nood. De Goedheiligman gaat aan hun deur voorbij. Maar hoe leg je een kind uit dat Sinterklaas er niet voor hem of haar is?Dat valt niet uit te leggen. Bianca (36) uit Maastricht heeft per week maar 50 euro te besteden. Daar moeten deze maand ook Sinterklaascadeautjes voor haar twee kleine kinderen voor gekocht worden. “De inkopen voor Sinterklaas beginnen bij mij al in december van het vorige jaar. Zodra Sinterklaas en kerstmis achter de rug zijn, hebben veel winkels uitverkoop. Daar probeer ik cadeautjes voor een kleine prijs te scoren. Het helpt ook om eerlijk tegen mensen te vertellen dat je in geldnood zit en Sinterklaascadeautjes kopen moeilijk is. Zo krijg ik via kennissen soms speelgoed dat door hun kinderen gebruikt is, maar er nog goed uitziet.

Ik wil mijn kinderen het Sinterklaasfeest niet ontnemen, daar is het te mooi voor.

Maar lastig is het wel. Ik kan al moeilijk rondkomen dus Sinterklaas vraagt een goede planning en slim inkopen. Toen de kinderen nog klein waren ging het nog wel, maar nu ze ouder worden en de cadeaus van andere kinderen zien zoals spelcomputers, heb ik het gevoel dat ik iets uit moet leggen. Ik denk ook dat dat het beste werkt: eerlijk zijn over de situatie. Kinderen begrijpen meer dan wij vaak denken.”

Limburg kent 73.754 personen die in armoede leven. Dat is 7% van de gehele bevolking. De Voedsel- en Kledingbank, stichting De Pijler en de fondsen Leergeld, Jeugdcultuurfonds en Jeugdsportfond ondersteunen kinderen in armoede. Meer weten wat deze fondsen doen? Kijk dan hier.

Tips nodig om slim inkopen te doen voor de decembermaand? Kijk dan eens hier!


andere items binnen dit thema