Skip to main content

Meer informatie

Voor meer informatie en updates, bekijk Donderberg Roermond of volg @DonderbergRoermond op Facebook.

Wijken
Terug naar overzicht Geweldige ideeën

Leerlingen verbeteren de Donderberg

Leerlingen van BC Broekhin en Lyceum Schöndeln zijn vanaf november 2017 aan de slag geweest met de vraag: “Hoe zou jij de Donderberg verbeteren?” Op dinsdag 17 april 2018 vond de finale van het zogenoemde Jeugd-WOP. De leerlingen presenteerden hun verbetervoorstellen aan een jury in het Gouvernement in Maastricht.

Ontmoeting stimuleren

De jury die bestond uit deputé Marleen van Rijnsbergen, Gerard IJff, wethouder gemeente Roermond en Ramona Jansen en Daan de Kubber, twee actieve wijkbewoners, was blij verrast over de originele ideeën van de leerlingen. In de verbetervoorstellen was veel aandacht voor het stimuleren van ontmoeting tussen verschillende culturen en leeftijdsgroepen. Bijvoorbeeld door het realiseren van een speeltuin, organiseren van spelavonden, een chatfunctie op een eigen website voor de wijk of een jaarlijkse Donderbergse feestdag. En leerlingen willen zelf ambassadeur zijn voor taalcursussen. Verder stonden een aantal presentaties in het teken van gezondheid met ideeën voor gezonde maaltijdboxen en urban fitness. Ook aan de uitstraling van de wijk was gedacht. Een groep leerlingen opperde het idee om kleurrijke stoeptegels te leggen en vrolijke beplanting aan te brengen. En de rotonde als toegangspoort tot de wijk mag een warmer gevoel geven met een welkomstwoord in allerlei talen.

Dit zouden eigenlijk meer scholen moeten doen

De ideeën van de leerlingen zijn inpasbaar in de wijk, maar moeten nog wat verder worden uitgewerkt. Dat gebeurt door een volgende lichting leerlingen die hiermee het komende schooljaar aan de slag gaan. De insteek is dat succesvolle ideeën door leerlingen worden uitgevoerd, eventueel met hulp van professionele partijen in de wijk.

Spannend

Met dit project deden de leerlingen inzicht op dat je de wereld dicht bij huis kunt verbeteren en dat je mening en ideeën er toe doen. Bovendien werden leerlingen zich bewust van de wijk waarin ze wonen, naar school gaan of doorheen fietsen. Voor de professionals in de wijk was het goed om aansluiting met de leefwereld van de jongeren te maken en ervaring op te doen in de omgang met hen. Layla en Jasmina, leerlingen van BC Broekhin: “Hoewel we de presentatie voor deze finale heel spannend vonden, hebben we veel geleerd van het project. Dit zouden eigenlijk meer scholen moeten doen.”

Het Jeugd-WOP wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Gemeente Roermond, Wonen Limburg en Wonen Zuid.


andere items binnen dit thema