Skip to main content

Meer weten over Spil in de Wijk?

Naar de site

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Wijken
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Ciska is de spil in de wijk

De binding in de buurt, het cement van het centrum. Daarvoor zorgt Cisca van der Meijs in de Maastrichtse volksbuurt Wyckerpoort. Als spil in de wijk brengt ze mensen, organisaties en projecten bij elkaar. Want het is haar buurt.

Wederkerigheid

"Ik ben hier geboren in deze wijk. Mijn mijn moeder stierf toen ik vijftien was en mijn vader bleef dus achter met twee dochters", vertelt Cisca. "Eentje van 15, dat was ik, en eentje van 12. En dan kwam de ene buur kwam eten brengen, we mochten zelfs aanschuiven bij iemand aan tafel. De was werd gedaan, een tante kwam om de hoek kijken. Wij werden gedragen door de buurt. Dan heb je dus duurzame zorg die niets kost. En dat is ook een stukje wederkerigheid. Want als zij het zwaar hebben naderhand, dan ga je ook voor hun iets betekenen".

Cisca heeft de tijden zien veranderen in Wyckerpoort. De sluiting van de kerk, het vertrek van veel winkels, heeft het buurtgevoel geen goed gedaan. "De ziel is uit de wijk", zo zegt Cisca. "En juist daarom is het zo belangrijk dat mensen zelf het heft in handen nemen. Vroeger was dat de gemeente, maar die trekt zich steeds meer terug. Mensen moeten het zelf gaan doen. Dan wordt het ook weer hun buurt".

Video Poster

Video: Spil in de wijk

Spil in de Wijk

Net zoals Cisca zijn er veel mensen in Limburg die cruciaal zijn voor hun wijken. Die mensen en organisaties met elkaar verbinden. Ruim 200 van hen komen op 21 juni bij elkaar in Kasteel Limbricht om ervaringen uit te wisselen. Ze treffen elkaar bij de netwerkbijeenkomst van Spil in de Wijk.


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema