Skip to main content
Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Wijken
Terug naar overzicht Chahid Doudouh

Zelfvertrouwen was de sleutel tot succes

Als klein jongetje is hij al gecharmeerd van het spannende geluid van loeiende sirenes. “Ik wist al snel: ‘Ik wil levens redden’. En wel op de ambulance.” Chahid Doudouh is geboren en getogen op de Donderberg. Zijn jongensdroom maakt hij vastberaden en in volle vaart werkelijkheid. Hij is met zijn 26 jaar de jongste ambulancebroeder bij AmbulanceZorg Limburg-Noord. Zijn sleutel tot succes? “Vertrouwen in jezelf.”

Bijdragen aan de maatschappij

“Mijn houding tegenover patiënten is het belangrijkste in mijn vak. Empathie, je kunnen inleven in de patiënten, dat maakt het verschil tussen gewoon je werk doen of er echt voor iemand zijn. Voor mij is dat vanzelfsprekend, het zit in mijn karakter en ik heb het thuis
meegekregen.” Chahid is Islamitisch opgevoed. “Bij ons was het heel belangrijk dat je respectvol met andere mensen omgaat, dat je familie en naasten goed behandelt en dat je
je steentje bijdraagt aan de maatschappij.” Chahid en zijn broertje kregen dan ook van jongs af aan bijgebracht dat ze hun kwaliteiten, kennis en ervaring niet alleen voor zichzelf moesten houden, maar dat ze die moesten delen met hun omgeving. Zo kun je anderen helpen.
“Daarom vond ik het zo leuk dat ik gevraagd werd mijn persoonlijke verhaal te delen met de jongeren uit de wijk tijdens het kick-off evenement van het Jeugd-WOP (jeugd-wijkontwikkelingsproces, zie het startschot van wethouder IJff op de foto beneden) dat plaatsvond op 30 november.”

Jonge verfrissende ideeën

Het Jeugd-WOP is een aanvulling op het wijkontwikkelingsproces (WOP) dat de Donderberg rijk is. Professionals, overheid en bewoners voeren hiermee actief verbeteringen door in de wijk. De scholen in Roermond zijn nu ook betrokken. Vanuit het Jeugd-WOP gaan de leerlingen van BC Broekhin, Lyceum Schöndeln en Niekée de komende maanden aan de slag met de vraag: ‘Hoe zou jij de Donderberg verbeteren?’. Daarvoor maken ze eerst een analyse van de wijk. De resultaten verwerken ze in een concreet verbeter- of ontwikkelplan
dat ze vervolgens mogen presenteren. En niet zomaar ergens. Tijdens de finale presenteren ze hun plannen aan de jury in de Statenzaal van de Provincie Limburg in Maastricht. Zo gaan de jongeren buiten de veilige muren van de school aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. En ontstaat hopelijk meer binding tussen de jongeren en de wijk.

Vanuit je hart

Voor Chahid is het al snel duidelijk welk pad hij moet bewandelen om zijn doel te bereiken. “Ik wist wat ik wilde en ik ben ook iemand die de lat voor zichzelf heel hoog legt. Op school was ik niet tevreden met een zesje.” Chahid beseft heel goed dat dit niet voor iedereen zo is. “Ik merk in mijn omgeving dat jongeren het steeds moeilijker vinden om een pad voor  zichzelf uit te stippelen. Ze weten niet wat ze willen studeren of wat ze willen worden later.
Het is dan vaak verleidelijk om ‘veel geld verdienen’ je drijfveer te laten zijn. Maar besef dat wat je nu kiest, invloed heeft op je latere leven. Doe daarom iets vanuit je hart. Daar heb je
wel lef voor nodig. Je komt namelijk genoeg beproevingen tegen die je verleiden een ander pad te kiezen.” Chahid adviseert daarom: “Durf te doen, durf hordes te nemen en wees
niet schuw, want die ervaringen brengen je verder en geven je vertrouwen. Je leert zo ook verantwoordelijkheid te nemen voor het bereiken van je eigen doel.” In het verwezenlijken  van zijn persoonlijke doel heeft hij dan ook de meeste steun aan zichzelf gehad. “Je doet jezelf het grootste plezier als je in jezelf gelooft. Ik hoop dat ik die boodschap tijdens de  kick-off van het Jeugd-WOP ook over heb gebracht op de jongeren die nu nog op de middelbare school zitten!”

De Donderberg

Er gebeurt veel op de Donderberg. Overal duiken projecten en activiteiten op. Of het nu iets met koken, sporten of tuinieren is, het kan allemaal. Het liefst samen want zo krijgen we dingen voor elkaar. Daar krijgen we energie van. De wijk wordt steeds mooier, fijner en sterker.

In De donderberg wonen, werken en leven wel tachtig nationaliteiten bij elkaar. Met zoveel diversiteit blinkt iedereen wel ergens in uit. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de Donderberg een fijne wijk is en ook blijft. Kijk eens op www.donderbergroermond.nl of op Facebook @donderbergroermond.

Dit artikel verscheen eerder op de website van De Donderberg.


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema