Skip to main content
Wijken
Terug naar overzicht

De buurt kent Ans en Ans kent de buurt

Ans Fransen is inwoner van Heerlen Noord, vrijwilliger en lid van het Burgerpanel. Samen met ervaringsdeskundigen uit deze wijk laat zij zien tegen welke muren bewoners oplopen wanneer ze bij instanties aankloppen voor hulp of steun.

Geen dure woorden

"We weten waarover we praten. We hebben allemaal ervaren hoe moeilijk het is om gehoord te worden. Dat begint al bij het gebruik van dure woorden. Voor veel laagopgeleide ouderen zijn die niet te begrijpen. Ik ken veel van deze mensen in mijn buurt. Ik stap gewoon op ze af en vraag wat er nodig is."

Maak het de mensen niet zo moeilijk

Maatwerk

"Het invullen van formulieren bijvoorbeeld is ingewikkeld en vaak onzinnig. Gezinnen met verschillende soorten hulp moeten jaarlijks voor elk onderdeel apart opgeven of en welke hulp nodig is. Bij een gebroken been is dat logisch, maar een verstandelijke beperking is niet opeens na een jaar weg. Daar mag wel meer maatwerk in komen. Maak het de mensen niet zo moeilijk."

Thuissituatie

"In Heerlen Noord maken bewoners zich over andere zaken druk dan in een wijk als Welten. Hier wonen veel laagopgeleide ouderen, mensen met een uitkering en relatief veel alleenstaanden met kinderen. Als vrouwen alleen achterblijven met kinderen en veel schuld, dan is dat geen fijne thuissituatie. Jongeren gaan op straat rondhangen en kattenkwaad uithalen. Dat ligt niet aan die kinderen. Help die vrouwen, dan gaat het met de kinderen ook beter."

Trots

Het Burgerpanel klopt met ervaringen, ideeën en verbeterpunten hard op deuren, zo ook bij de gemeente Heerlen. "Ik heb tegen wethouder Peter van Zutphen gezegd: 'Als jij jeugdbeleid wilt maken, dan moet je gaan praten met mensen zoals ik die in het Burgerpanel zitten.' Hij heeft beloofd dat te gaan doen. Ik ben er best trots op dat we dit hebben bereikt."
 

De uitgebreide versie van dit artikel verscheen in juli 2017 in het magazine 'Limburg waar het bloeit, waar het kraakt'.


andere items binnen dit thema