Skip to main content
Werken
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Van vluchteling tot hovenier

Van vluchteling tot hovenier. Dat is de ambitie van het project Groenmensen in Roermond. Zeventien statushouders worden opgeleid tot assistent-hovenier. Goed voor de inburgering, en goed om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Tekort aan personeel

Tsegaw Hale uit Ethiopie is een van de zeventien vluchtelingen die in Roermond worden opgeleid. Hij krijgt een jaar lang een opleiding. In de groensector is namelijk een tekort aan personeel. De statushouders kunnen na een jaar aan de bak bij bijvoorbeeld de plantsoenendienst.

Video Poster

Video: Vluchtelingen worden opgeleid tot hovenier

Inburgeringstraject en groenopleiding

"Ik heb natuurbeheer gestudeerd, en ik ben afgestudeerd aan de universiteit", zo zegt Tsegaw in redelijk Nederlands. "Maar dat is een lang verhaal, ik ben aan een nieuw leven begonnen. En ik ben blij." Tsegaw werkte eerder onder meer bij NedCar, maar is blij dat hij nu in zijn eigen vakgebied aan de slag kan. Naast de opleiding, volgt Tsegaw Hale ook een inburgeringstraject. Dat zou beter moeten verlopen als hij ondertussen ook een groenopleiding volgt.

De cursus is een initiatief van de arbeidsmarktregio Midden-Limburg. Keyport 2020 en de Provincie Limburg steunen het project financieel. 


Wij zijn Limburg
Doe mee
andere items binnen dit thema