Skip to main content
Werken
Terug naar overzicht

Kans gekregen en gegrepen

Door een vernieuwende aanpak zijn sinds het voorjaar van 2016 meer dan 800 uitkeringsgerechtigden uit de bijstaand aan een baan geholpen bij VDL Nedcar in Born. Jos Palmen uit Heerlen was een van de eersten.

'Graag zelfs'

Jos Palmen werkt nu op de logistieke afdeling van VDL Nedcar. “Op een dag vond ik een flyer in de bus over een bijeenkomst in het Cultuurhuis in Heerlen over werken bij VDL Nedcar”, vertelt Jos, die vanwege ziekte al een tijdlang een uitkering had. “Ik ging ernaartoe en merkte direct dat deze bijeenkomst anders was. Projectleider Lieve Schouterden gaf een presentatie over de mogelijkheden. Dat klonk zó goed, dat ik dacht: deze kans moet ik grijpen.” Jos stapte op Schouterden af en vroeg of hij bij de volgende bijeenkomst zijn vrouw Patricia mocht meenemen. ‘Graag zelfs!’ luidde het antwoord van de projectleider.

Helemaal aan gewend

Inmiddels zijn niet alleen Jos (52) en Patricia (46) werkzaam bij VDL Nedcar, maar ook de familieleden Jeanny van Heumen-De Kok (53) en haar man Roel (51). Ze hebben het enorm naar hun zin nu ze weer hun brood kunnen verdienen. Al was het wennen in het begin. “We moesten even acclimatiseren”, lacht Patricia. “Je ritme verandert behoorlijk. Maar nu ben ik er helemaal aan gewend. Bovendien voel ik mij veel fitter.”

Ik ben trots dat ik nu elke dag ergens naartoe kan gaan om te werken

Niet serieus genomen

Jeanny knikt instemmend. Ook zij was jarenlang werkloos, maar dankzij Jos en Patricia en vooral haar eigen inspanning, werkt ze weer. “Toen ik hun verhaal hoorde, heb ik direct mijn contactpersoon bij de gemeente Kerkrade gebeld en gezegd: Dit wil ik!” Roel werkte de afgelopen jaren steeds kort op verschillende plekken, maar voelde zich nergens helemaal serieus genomen. Steeds werd hij vroegtijdig aan de kant gezet. Met zijn baan in de bodyshop van VDL Nedcar is zijn situatie veranderd. Hij is blij met de kans die hij heeft gekregen én aangegrepen. Dat maakt hem zichtbaar emotioneel. “Ik ben trots dat ik nu elke dag ergens naartoe kan gaan om te werken.”

De uitgebreide versie van dit artikel verscheen in juli 2017 in het magazine 'Limburg waar het bloeit, waar het kraakt'.


andere items binnen dit thema