Skip to main content
Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
Leren
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Mees leest voor

Mees Willemsen uit Maastricht is derde geworden tijdens de Nederlandse kampioenschappen Voorlezen in Amstelveen. De 11-jarige Mees werd eerder Limburgs kampioen.

Het geheim

Mees werd gesteund door de klasgenootjes van zijn basisschool uit Scharn, die supertrots waren. Het geheim zit in de concentratie tijdens het oefenen, zo zegt Mees: "Dan snap je het verhaal ook beter. Als je de hele tijd afgeleid wordt, dan begin je meestal weer helemaal opnieuw aan de bladzijde. En dan kom je nooit verder."

Geboeid luisteren

De jury in Amstelveen lette vooral op het tempo en de intonatie tijdens het voorlezen. "We letten erop dat het kind echt voorleest, dat het niet iets is dat ze helemaal uit hun hoofd hebben geleerd, en dat ze een theaterstuk doen. Dat je echt geboeid luistert." De winst in Amstelveen ging naar Yosan, de kampioen uit Drenthe.

Laaggeletterdheid

Het aantal laaggeletterden in Limburg is met 92.000 personen nog groot, met uitschieters in Venlo, Roermond, Kerkrade en Heerlen. Een overzicht van het percentage laaggeletterden per gemeente is hier te zien.

Limburg heeft sinds vorig jaar een kwartiermaker die zich bezighoudt met de problematiek.


Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
andere items binnen dit thema