Skip to main content
Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Leren
Terug naar overzicht InFlex Parkstad

Jonge ondernemers helpen schooljeugd om keuzes te maken

Het aantal voortijdig schoolverlaters in Zuid-Limburg blijft stijgen, terwijl dit elders daalt. Jeroen Janssen en Stan Vreuls van InFlex uit Parkstad willen die uitval helpen voorkomen.

Nieuwe stijl

De jonge starters ontwikkelden een eigentijds programma dat leerlingen eerder en beter laat nadenken over wat ze met hun leven willen. Loopbaanoriëntatie en -begeleiding nieuwe stijl, vormgegeven door jongeren zelf. Jeroen Janssen: “De middelbare school gaf mij nooit inzicht in wat ik wilde doen. Ja, ik had danstalent, maar gebruikte het dansen vooral als vlucht uit de realiteit van het schoolse leven. Het duurde een tijd voordat ik inzag dat dansen mijn realiteit kon zijn. School heeft me nooit gestimuleerd om dat eerder te ontdekken.”

Flow

“Toen ik eenmaal wist wat ik wilde, stond ik opeens enthousiast in het leven, was ik steeds in een flow en kon ik wel focussen. Die flowervaring heb ik leren toepassen op andere gebieden in mijn leven. Deze nieuwe manier van leven heeft me veel gebracht. Ik ruilde mijn dansopleiding in voor mindfulness- en fitnesscursussen en verdiepte me in de filosofie en psychologie van motivatie.”

Stan Vreuls

Talent

“Toen wist ik het: ik wil met een team van gepassioneerde ondernemers jongeren helpen eerder te ontdekken wat hun talent is en hoe ze dat kunnen inzetten. De gemeente Heerlen ondersteunde me bij het houden van motivatiespeeches en verzorgen van workshops op scholen. De volgende stap is het geven van een inspiratietraject. Daarmee willen we jongeren geven wat wij misten in onze schooltijd: inspiratie en motivatie op het gebied van eigen interesses en persoonlijke ontwikkeling.”

Daarmee willen we jongeren geven wat wij misten in onze schooltijd

Stan Vreuls vult aan: “Uiteindelijk wil iedereen iets doen wat gelukkig maakt. Maar de meeste jongeren weten niet hoe ze dit moeten aanpakken. Laat dat nou net onze specialiteit zijn. Team InFlex geeft jongeren de kans om samen met jonge ondernemers wat langer stil te staan bij hun eigen persoonlijke ontwikkeling, passie en keuzes.”

De uitgebreide versie van dit artikel verscheen in juli 2017 in het magazine 'Limburg waar het bloeit, waar het kraakt'.


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema