Skip to main content
Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
Leren
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Gevaren beleven in de Riskfactory

Met zijn gebroken been is Jarno Seuren een ervaringsdeskundige als het op ongelukjes aankomt. De 11-jarige scholier uit Melderslo mag de Riskfactory in Venlo openen, een belevingscentrum voor gevaar. Dat kan zelfs in het gips.

In de voormalige brandweerkazerne kunnen kinderen en ouderen ervaring opdoen met crisissituaties, zoals gevaren bij een bus, vlam in de pan, aanrijdingen of cyberpesten. Ook is er aandacht voor gezondheid, met spellen rond beweging en voeding.

Het blijft beter hangen 

Jarno is een van de leerlingen van basisschool De Brink in Melderslo die een vlogwedstrijd wonnen. Met filmpjes vragen de leerlingen aandacht voor de gevaren die bij de Riskfactory aan bod komen. "Het was nog een hele klus om iedereen te overtuigen van de belangstelling bij de scholen voor die project", zo vertelt Monique de Boer, voorzitter van de Stuurgroep Riskfactory. "Doordat de kinderen de risico's zelf beleven, blijft het beter hangen. Het komt beter over, en ze onthouden het voor de rest van hun leven. Met de Universiteit van Maastricht gaan we onderzoeken of deze manier van spelend leren inderdaad effectiever en efficiënter is", aldus de burgemeester van Roerdalen.

Kei-leuk

De Riskfactory is ook open voor leerlingen uit Duitsland, zo laat gedeputeerde Hans Teunissen weten, die recentelijk overleg voerde met de oosterburen. "Als het belevingscentrum in Venlo een succes is, wordt er ook gedacht aan een Riskfactory in het zuiden van de provincie", zo zegt Monique de Boer. Het initiatief in Venlo wordt ondersteund door de Veiligheidsregio Noord-Limburg, de Provincie Limburg, de gemeenten in de regio, de Limburgse politie en diverse schoolbesturen. 

Jarno kan na zijn eerste ronde in de Riskfactory het initiatief van harte aanbevelen bij zijn collega-leerlingen. "Het is kei-leuk. En echt interessant. Komen."


Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
andere items binnen dit thema