Skip to main content
Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Leren
Terug naar overzicht ePortfolio

“Weten wie je bent en wat je wilt, een fantastisch gevoel”

Patrick Pranger (53) en Yassine Mrijina (28) ontmoetten elkaar in 2012. Patrick is projectmanager ePortfolio bij het Arcus College in Heerlen en werkt als procescoördinator Scholing en Arbeid Jeugd voor de Regio Parkstad. Yassine was destijds zoekende: wel de middelbare school afgerond, maar geen vervolgopleiding; wel aan het werk, maar niet lang op dezelfde plek.

Oriëntatietraject

Ze kwamen elkaar tegen tijdens een ePortfolio-traject op het Arcus College, waar jongeren via het UWV terechtkomen. “Het is een oriëntatietraject voor werkloze jongeren”, vertelt Patrick. “In 5 weken bouwen ze een portfolio voor zichzelf. Welke competenties heb ik? Wat wil ik graag? En vooral: wie ben ik? Op die manier krijgen ze een goed beeld van zichzelf.”

Vertrouwen

“Aan het einde presenteren de jongeren zich. Dit 'pitchen' helpt hen enorm in hun ontwikkeling. Alles draait om communicatie. Ze moeten zichzelf dusdanig kunnen presenteren, dat potentiële werkgevers meteen weten met wie ze te maken hebben. Bovendien geeft het vertrouwen als je je goed kunt presenteren.”

Yassine beaamt dit. “Met zo'n portfolio onder de arm weet je waarover je praat. Je hebt het zélf opgebouwd en er zélf vorm aan gegeven. Het is helemaal van jou. Dat geeft een fantastisch gevoel.”

Het jeugd- en jongerenwerk is mijn ware liefde

Droombaan  

Yassine heeft veel gehad aan het ePortfolio-traject. Hij stond destijds voor de keuze: werk zoeken of terug naar school. Het werd het laatste. Inmiddels staat Yassine op de drempel van het verwezenlijken van zijn droombaan. Dit jaar hoopt hij zijn diploma van de mbo-opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg te behalen. Hij werkt al voor Alcander, waar hij jongeren in moeilijke wijken coacht en helpt. “Het jeugd- en jongerenwerk is mijn ware liefde. Ik herken mij in de jongeren en dat voelen zij. De meesten weten wel dat ze soms foute dingen doen, dat hoeven we niet telkens te herhalen. Ik probeer de nadruk te leggen op de positieve dingen en op hun mogelijkheden.”

De uitgebreide versie van dit artikel verscheen in juli 2017 in het magazine 'Limburg waar het bloeit, waar het kraakt'.


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema