Skip to main content
Alexander voor het scherm
Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
Leren
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

De paprikadetector van Alexander

Zo bescheiden als hij is, zo ambitieus is zijn landbouwplan. Student Alexander Warkus uit Venlo won de Fontys onderzoeksprijs met zijn innovatie voor een paprikakweker in Meterik.

Warkus ontwikkelde een techniek die kleine paprika's aan de paprikaplant herkent. Met dat driedimensionele model kan de kweker veel beter inschatten hoe veel paprika's hij straks moet gaan oogsten. "Niet alleen kan hij dan zijn omzet veel beter inschatten, hij weet ook hoe veel personeel hij moet inhuren. Dat is op dit moment een groot probleem", zo vertelt de 23-jarige Alexander, die software engineering studeerde aan de Fontys-campus in Venlo. Ondertussen werkt hij in het GreenTechnLab van Fontys, waar hij jongere studenten begeleidt met onderzoek. Daarmee is Warkus een mooi voorbeeld van de ambities van de Brightland Greenport Campus in Venlo.

Plukrobot

De volgende stap in het onderzoek is om software te ontwikkelen die herkent wanneer een paprika geplukt kan worden. "Dan kun je met een robot de kas in gaan, en hoef je de paprika's niet meer met de hand te laten plukken. Dan kan de plukrobot zelf bepalen wanneer de paprika geplukt moet worden."


Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
andere items binnen dit thema