Skip to main content
Wij zijn Limburg
Doe mee
Leiderschap
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Ontdek je eigen magie

Ze leed jarenlang aan een burnout, maar kwam daar sterker uit. "Ik werd een betere leider door die burnout", zegt Caroline Kortooms, directeur van Toverland. "Ik ben geen buffel meer, maar een gans. Als leider ga ik nog voorop, maar ik kijk meer naar wie er met me mee vliegen. Zo heb ik mijn eigen magie weer gevonden."

Altijd maar blijven gaan

Samen met haar broer Jean Gelissen startte Caroline twee decennia geleden het pretpark Toverland in Sevenum. Het park werd tot ver over de grenzen bekend, maar Caroline ging daarbij ook over haar eigen grenzen. "Ik heb inderdaad een knots van een burn-out gehad. En daar kun je van alles van vinden, maar uiteindelijk zegt het in elk geval vooral heel veel over jezelf", zo vertelt Carolina. "Als ik terugkijk, was ik echt wel heel erg van het voorop lopen. En het maar blijven gaan. En heel veel verantwoordelijkheid nemen. En onvoldoende kennis delen met mijn medewerkers. Dan zit je thuis en dan kom je erachter dat het niet alleen met jou zelf niet goed gaat, maar dat je je organisatie ook niet voldoende hebt gefaciliteerd om zelfstandig door te vliegen."

Video Poster

Video: Ontdekkingstocht naar de eigen magie

Het anders doen

"Als ik zo was doorgegaan, was dat voor niemand goed geweest, en voor mijzelf al helemaal niet. En nu kon ik het anders gaan doen. En in dat anders ben ik veel bewuster gaan leidinggeven, veel bewuster gaan nadenken. Hoe doen we dat nou goed? Het bedrijf wordt groter en groter, hoe zorgen we in het belang van het bedrijf dat die verantwoordelijkheid gespreid wordt."

Haar nieuwe stijl van leidinggeven paste goed bij de groeifase van Toverland. Met de nieuwe uitbreiding kreeg het park in Sevenum internationale allure. Daar ligt ook de grootste uitdaging van de komende jaren voor Caroline. "We zijn zo snel gegroeid, het is een uitdaging om dat ook op de harde schijf bij die miljoenen anonieme consumenten te krijgen."

"Ik ben geen watje geworden. In de basis ben ik nog steeds iemand die heel graag presteert. Ik vind dat geweldig, hoppa. We hebben wel iets afgesproken, we gaan wel iets doen. Maar hoe doen we dat slim, hoe doen we dat mild, en hoe doen we dat zonder ons zelf en elkaar te beschadigen. Dat lijntje is wat ik zoek."


Wij zijn Limburg
Doe mee
andere items binnen dit thema