Skip to main content
Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Leiderschap
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Met het hart naar de hemelse haven

Tientallen miljoenen streams en een gouden plaat. Jorrit Kleijnen uit Kerkrade maakt furore met zijn band Haevn. "Goed naar elkaar luisteren, dat is ons geheim", zo vertelt Jorrit in Doornroosje.

Leiderschap vanachter de piano

Haevn werd opgericht door Jorrit Kleijnen en zanger Marijn van der Meer, maar de band werd al snel uitgebreid. Ondertussen staan ze bij hun optredens vaak met 25 muzikanten en zangers op het podium. Jorrit heeft de uitdaging om al die klanken samen te smelten tot het geluid van Haevn. Inclusief leiderschap vanachter de piano.

Veel keuzes te maken

Jorrit: "Wij maken iets met Haevn, dat echt Marijn en Jorrit is, maar ook van alle muzikanten en producers die meewerken. Het is belangrijk om dat door te laten klinken in onze muziek. Ik ben van ons tweeën wel vaak iets dominanter in dat proces. Maar ik heb met Marijn wel een hele mooie dynamiek. Als Marijn zegt dat hij iets niet ziet zitten, dan neem ik dat bloedserieus. En dan is er ook geen haar op mijn hoofd die twijfelt om daarin mee te gaan. We hebben natuurlijk heel veel keuzes te maken samen. Ik denk dat creatief het hoogst haalbare doel is om succes te behalen met je intuïtie. Je kunt wel aan de tekentafel gaan zitten en bedenken wat het publiek wil horen. Maar dan ben je aan het bedienen. Haevn is anders."

'Wat was dat mooi'

Jorrit was eigenlijk voorbestemd om na het VWO economie te gaan studeren. HIj durfde zijn hart te volgen, en koos voor een opleiding tot componist op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Die passie voor de piano ontdekte Jorrit in Kerkrade, bij de plaatselijke toneelvereniging. "Ik kreeg een hoofdrol, waarin de regisseuse mij iedere vrijdag liet huilen. Dat moest dan maar lukken. En toen dacht ik: ik word hier zo ongelukkig van. Dus toen heb ik vriendelijk bedankt voor die hoofdrol, en toen vroegen ze me om de muziek te maken. Want je speelt toch piano?"

"Nadat ik twee voorstellingen piano speelde, kwamen er allemaal moeders met de mascara over de wangen naar mij toe. En die zeiden: wat was die muziek mooi. Ik dacht nog, joh, ik deed maar wat. Maar als dat iemand zo kan bekoren, dan zou ik daar wel iets mee moeten doen."En toen is een beetje het plan geboren om filmcomponist te worden. En die droom zit nog steeds wel diepgeworteld in mij."


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema