Skip to main content

Een leven zonder drempels

Nederland heeft maar liefst 1,7 miljoen inwoners met een lichamelijke beperking. Zij hebben allen in hun dagelijks leven te maken met drempels, zowel letterlijk als figuurlijk. Libergo is het platform dat gemeenten en ondernemers verbindt met mensen met een beperking. Het doel van het platform is om middels een compleet en betrouwbaar aanbod gezamenlijk hospitality naar een hoger niveau te tillen. Wil je als ondernemer advies over een drempelvrije zaak of ook in aanmerkingen komen voor het Libergo Keurmerk? Kijk eens op: www.libergo.nl

Leiderschap
Terug naar overzicht Gastvrij is ook drempelvrij

Website wijst rolstoelgebruikers de weg

Een invalideparkeerplaats in het grind, een invalidetoilet met een kast ervoor of met een naar binnen draaiende deur. Dit komen rolstoelgebruikers regelmatig tegen. Zoals Sharon Walraven, olympisch kampioen rolstoeltennis. “Voordat ik ergens heen ga, kijk ik altijd even op internet. Maar ook al staat er op een site van een restaurant dat het rolstoelvriendelijk is, de praktijk valt vaak tegen.”

Keurmerk

Het platform Libergo wil dat probleem aanpakken. Op www.libergo.nl biedt het een overzicht van ‘drempelvrije’ gelegenheden in Limburg. De restaurants, winkels, cafés en instellingen op de site zijn allemaal beoordeeld op een aantal criteria, zoals bereikbaarheid met openbaar vervoer, parkeren en toegankelijkheid en sanitair. Als de ondernemer aan de voorwaarden voldoet ontvangt hij het Libergo Keurmerk en wordt hij opgenomen in de database.

Gastvrijheid

Sharon Walraven, die op haar 23ste in een rolstoel terecht kwam, is blij met dit initiatief. “Als rolstoelgebruiker wil je zekerheid”, zegt ze. “Een dagje shoppen in een vreemde stad is voor mij niet zo vanzelfsprekend. Ik heb wel eens een avond in een restaurant gezeten zonder te drinken, omdat het invalidetoilet niet bereikbaar was. Daarom is de website van Libergo zo fijn. Al deze locaties zijn gecheckt. Van deze zaken weet ik zeker dat ik er welkom ben. Rolstoelvriendelijk is ook een vorm van gastvrijheid.”

Van deze zaken weet ik zeker dat ik er welkom ben

Sharon Walraven en Claudia Gijsen
Video Poster

Video: Gijsen Optiek | Libergo

Iedereen als klant

Eén van de ondernemers met het Libergo Keurmerk is Gijsen Optiek. De optiek die dit jaar haar 65-jarig bestaan viert is sinds een paar jaar gevestigd aan het Tempelplein in Sittard. Eigenaresse Claudia Gijsen: “Voordat we in dit pand trokken, hebben we flink verbouwd. De toegankelijkheid voor mindervaliden is van het begin af aan meegenomen.” Wanneer je de zaak binnenkomt vallen de automatische schuifdeuren direct op. “Wij gaan ervan uit dat mindervaliden zo min mogelijk hulp willen. Daarom is onze zaak letterlijk en figuurlijk drempelloos. Alle verdiepingen zijn toegankelijk door de lift en de brede gangpaden. Daarnaast is gedacht aan lage spiegels en een invalidetoilet.”

Simpele ingrepen, groot effect

Sharon is onder de indruk: “Wat ik hier zie is top, maar zo verwacht ik het echt niet overal. Ik kan me ook inleven in de kant van de ondernemer. Soms kun je geen grote investeringen doen of heb je de ruimte gewoonweg niet.” Volgens Claudia hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn: “In een bestaande zaak ligt het anders, maar als je gaat verbouwen is het een kleine moeite om toegankelijkheid mee te nemen. Als je een toilet voor klanten maakt, kies dan voor een extra breed toilet. Met simpele ingrepen kun je al zo veel bereiken. Neem onze lage spiegels”, stelt ze. “Als ondernemer ben je er toch bij gebaat als er zo veel mogelijk mensen je winkel weten te vinden?”


andere items binnen dit thema