Skip to main content

Meer weten?

Stichting Dichterbij

Hoe positief gezond ben jij?
Test jezelf
Gezondheid
Terug naar overzicht Opening E-fitzone

Positief gezond in de Baersdonck

De Baersdonck, onderdeel van zorgorganisatie Dichterbij, heeft een eigen fitnessruimte, de E-fitzone. Bewoners kunnen hier op een laagdrempelige manier aan hun gezondheid werken. Donderdag 24 januari was de officiële opening.

Zitfietsen

Nog een kleine honderd meter. Begeleider Thijs van Dijl kijkt wat moedeloos opzij, naar bewoner Richard. Die ligt een straatlengte voor en gaat de roeiwedstrijd met gemak winnen. Het is geen wedstrijd op het water, maar in de E-fitzone van De Baersdonck. Richard en Thijs demonstreren de twee roeiapparaten, die gekoppeld zijn aan een tv, net zoals de twee spinningfietsen en de loopband in de ruimte. Je kunt op deze apparaten spelletjes en wedstrijden doen of lekker door een stad lopen of fietsen. Daarnaast staan er in de E-fitzone onder meer een halterbank, een krachtstation en Xbox Kinect. Ook aan een tafel met zitfietsen is gedacht; om fietsend te werken of gesprekken te voeren.

Positieve Gezondheid

Bij De Baersdonck wonen mensen met een lichte verstandelijke beperking die behandeld zijn voor gedragsproblemen. In Grubbenvorst proberen ze het gewone leven weer op te pakken. “We begeleiden de bewoners vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid”, zegt Thijs. “In dit concept ligt het accent op wat mensen kunnen, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.” Positieve Gezondheid is ook omarmd door de provincie Limburg. De provincie stimuleert zorgorganisaties om mee te doen, zo heeft de E-fitzone een subsidie gekregen. Door middel van Positieve Gezondheid streeft de provincie naar gezondere en vitalere Limburgers.

De rol van de beweegcoach is even belangrijk als de innovatieve middelen

Gemotiveerd blijven

De ruimte in De Baersdonck is ingericht met bewoners en leverancier Embedded Fitness. Erik van Boxtel van het bedrijf: “We hebben gekozen voor een samenspel van gamen, ontspannen en bewegen, omdat we erin geloven dat die combinatie tot een duurzaam gebruik leidt. De rol van de beweegcoach is daarbij even belangrijk als de innovatieve middelen.” Die beweegcoach is Roel Krauth van Dichterbij. “Sommigen willen afvallen, anderen fitter worden, weer anderen hun hoofd leegmaken”, zegt hij. “Op basis van hun wensen heb ik per bewoner een programma opgesteld. Op die manier is de kans het grootst dat ze gemotiveerd blijven.”

Veilige omgeving

Voorlopig zit dat wel goed; de bewoners zijn regelmatig in de E-fitzone te vinden. “Bewegen, je fit voelen is belangrijk voor je gezondheid”, aldus Thijs. “Maar de stap naar een reguliere sportschool is voor veel bewoners te groot.” Zo ook voor Loes. “Ik heb bij een sportschool het gevoel dat iedereen me aankijkt”, zegt ze. “Hier ken ik iedereen, kan ik mezelf zijn. Het is veilig.” Loes heeft soms last van een overvol hoofd, van spanning en stress. Sporten is voor haar een ideale uitlaatklep. “Ik doe het graag, het zorgt ervoor dat mijn hoofd leeg wordt. Ik merk ook dat mijn conditie beter is geworden en dat ik beter slaap.”


Hoe positief gezond ben jij?
Test jezelf
andere items binnen dit thema