Skip to main content
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Onder de mantel van Wiel

Ze zijn niet meer bij elkaar, maar toch zorgt Wiel Habets al tien jaar voor zijn ex-vriendin Elly. Zij leidt aan Alzheimer. "Ik geef om haar, dat kun je niet zo maar opzij zetten."

Niet altijd eenvoudig

"Het is begonnen met een uurtje per dag. Binnen een jaar waren het meer uurtjes per dag. En op een gegeven moment gaat het naar 24 uur per dag." Wiel zorgt ook in deze vakantiemaand voor zijn voormalige partner. Dat is niet altijd even eenvoudig. "Je hebt helemaal geen vrije tijd meer, want als je 24 uur zorgt kun je bijna niet weg. Ze weet niet waar het toilet is. Ze kan niet zelf haar boterhammen smeren. Je moet eigenlijk alles doen. Ze kan zichzelf ook niet wassen. Ik moet er gewoonweg zijn."

Respijtzorg

Mantelzorgers die op vakantie willen, kunnen een aanvraag doen voor vervanging bij de gemeente. Die bekijkt vervolgens de noodzaak. Sommige zorgverzekeraars bieden de optie van vervanging aan onder de noemer 'respijtzorg'. Wiel doet het anders. Hij gebruikt zijn contacten en relaties uit het verleden. "Ik heb nog mijn oude connecties, de oude zzp-ers die ik dan vraag. Willen jullie een paar uur op een dag komen? Maar als je veertien dagen weggaat, moet je veertien dagen regelen. En dat moet wel in elkaar vallen allemaal, want er is niemand die veertien dagen aan een stuk komt werken."

"Het is niet alleen de zorg waarvan ik vind dat ze nodig is. Maar ook het feit dat je geeft om die persoon. Dat kun je niet zo maar opzij zetten, dat doe je niet. Ik zou me heel erg schuldig voelen als ik bijvoorbeeld een dag niet zou komen. En er is dan niemand hier, dan zou ik me heel erg schuldig voelen. En dus doe ik dat niet."


andere items binnen dit thema