Skip to main content
Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Olympische held uit Heerlen

Mitch Valize is Nederlands kampioen handbiken. Hij revalideerde ooit zelf bij Adelante, en gaat er nu op bezoek om jongeren met een amputatie een hart onder de riem te steken. Ondertussen traint hij ook nog op Papendal, om een Olympische medaille te halen in Tokyo in 2020. Een echte Olympische held uit Heerlen.

Korter

"Ik ben geboren met een beperking in mijn linkerbeen", zo vertelt Mitch tijdens de training. "Tijdens de zwangerschap is dit niet goed volgroeid. Daardoor is dit een stukje korter dan mijn rechterbeen, mijn normale been. En mede daardoor loop ik met een beenprothese en doe ik als sport handbiken."

Video Poster

Video: Olympische held uit Heerlen

Klimgeit

"Ik zit hier nu in Arnhem, fulltime. Mijn focus ligt op de paralympische spelen van Tokyo in 2020. Ze zeggen dat ik tot de medaillekandidaten behoor. En ik ga natuurlijk voor het hoogste treedje, dat is goud. Het parcours dat ligt mij wel. Veel klimmen. Ik word ook wel een echte klimgeit genoemd. Dankzij de Limburgse heuvels, daar heb ik wel echt het klimwerk geleerd. In Tokyo moet ik het laten zien."

Natuurlijk ga ik voor goud

Mitch revalideerde voor zijn laatste operatie in Adelante in Hoensbroek. Hij wordt er nu nog vaak uitgenodigd door de artsen, om vooral jonge mensen met een handicap een hart onder de riem te steken. "Vooral bij de afdeling waar mensen met een amputatie zitten. Dat team ken ik natuurlijk goed. Die vragen nog wel eens mijn hulp, vooral als het jonge mensen betreft die door een trauma of wat dan ook een deel of helemaal hun been hebben verloren. En even niet meer weten wat ze aan moeten met hun leven. Dan vragen ze of ik even langs wil komen, om die mensen wat positieve energie te geven. Om te laten zien wat je er allemaal mee kunt. Dat het leven niet voorbij is als je ineens met een beenprothese door het leven moet. Dat er nog zoveel mogelijkheden zijn. En dat helpt die jonge mensen wel om weer de draad op te pakken, en vol goede moed het revalidatietraject in te gaan."

Mitch traint komende maand in het Spaanse Alicante. Daarna pakt hij de draad weer op in Papendal. Het wereldkampioenschap handbiken wordt dit jaar in eigen land gehouden, en ook de Raboronde in Heerlen organiseert voor het eerst een handbikewedstrijd. 


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema