Skip to main content

Meer weten?

Hersenstrijd

Ook een mooi initiatief?
Deel het!
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Levenslessen van hersenletsel

Ze was klinisch patholoog in het academisch ziekenhuis in Maastricht. Totdat ze haar helm vergat bij een rondje op de fiets, en geschept werd door een auto. Nu werkt Nathalie Sieben als coach bij revalidatiecentrum Adelante. Om andere mensen met hersenletsel te helpen. "En ik ben nog niet klaar met vechten."

Weinig ontwikkeling

Nathalie spreekt in Meerssen, om meer aandacht te vragen voor hersenletsel na een ongeluk. "Nu is het vaak van: hopelijk is er niet te veel mis. Er wordt niets aan gedaan. Ja, een gaatje in de schedel boren, dat je niet inklemt. Dat deden ze in de zestiende eeuw ook al. Maar meer ontwikkeling is er niet. Het is heel hopeloos. Het is de hoogste tijd dat er wat aan gebeurt." Om die reden steunt Nathalie het Hersenstrijd fonds, een initiatief van de intensive care afdeling van het ziekenhuis in Maastricht, in samenwerking met het universiteitsfonds. Hersenstrijd wil de schade aan de hersenen op de intensive care zoveel mogelijk beperken.

Je komt allemaal dezelfde hobbels tegen

Herkenning

Nu helpt Nathalie andere lotgenoten met hun revalidatie. "Met hersenletsel ga je allemaal door dezelfde weg. Je komt allemaal dezelfde hobbels tegen, dat je heel boos bent, en dat je het gaat ontkennen. En zo heb je zo'n route langs een heel parcours. En ik herken waar de mensen inzitten. En dan kan ik ze tips geven. Probeer er eens zus of zo mee om te gaan. Omdat ik zelf daar zelf ook geweest ben. Het is echt allemaal op hetzelfde paadje."
 

Stig Broeckx

In de campagne voor meer aandacht voor hersenletsel sluit ook Stig Broeckx zich aan. Het voormalige wielertalent uit Belgie liep hersenletsel op nadat hij in de Ronde van België geschept werd door twee motoren.  Na zes maanden coma begon zijn revalidatie, zo vertelt Stig bij Kasteel Vliek in Ulestraten. "Het gaat langzaam, te langzaam voor mij". Hoewel de prognose heel slecht was, verloopt de revalidatie van Stig buiten verwachting. De 200 bezoekers in Ulestraten zijn onder de indruk als hij loopt en spreekt. "Ik ben zelfs al weer een keer op de fiets gaan zitten", zo vertelt de voormalig renner van Lotto Soudal. 


Ook een mooi initiatief?
Deel het!
andere items binnen dit thema