Skip to main content
Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Een dagje vrij voor de mantelzorg

Een dagje vrij voor mantelzorgers. Daarvoor zorgt Truus. Een dag per week neemt ze de zorg van Nellie en Mart uit Weert voor hun vader over.

24/7

Pap Thieu is licht dementerend, sinds een aantal jaren woont vader in een huisje in hun achtertuin. Het is een beginnend stadium van dementie, maar het is toch lastig. Nellie en Mart zorgen dat hij geen afspraken vergeet, brengen hem ergens heen of houden hem gezelschap. En dat 24/7, geen moment rust. 

Vanaf nu hebben ze wel af en toe een dagje vrij. Dankzij vrijwilligers, de zogenoemde 'maatjes'. Die 'Dementiemaatjes' krijgen een cursus om in te vallen als mantelzorger. Truus ontfermt zich over Thieu. Ze wandelen veel, of spelen een spelletje in de achtertuin. "Ik wandel graag, en mijn man kan niet meer wandelen", vertelt Truus. "Dus ik moet het altijd alleen doen, en hij moet het altijd alleen doen. Misschien dat het klikt, dan kunnen we samen lange wandelingen maken. En het gaat prima."

Video Poster

Video: Mantelzorg en dementiemaatje

Een kick

"Er zijn heel veel mensen die er tegenaan hikken om zoiets te gaan doen. Maar als je het een keer gedaan hebt, en je ziet de glanzende ogen als ik maandagmorgen kom. Dat hij gewoon klaar zit met zijn jas en zijn stok op de rollator. Dat geeft je een kick. Daarom wil ik dat ook blijven doen, zolang als ik kan."


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee
andere items binnen dit thema