Skip to main content

Meer informatie

Toon Hermans Huis Roermond

Toon jouw kompas(sie)
Bestel een pin
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Echt naar elkaar luisteren

"We hebben wel een gesprek, maar we praten bijna niet. We luisteren". Dat zegt Rose-Marie Janssen, vrijwilliger van het Toon Hermans Huis in Roermond.

Benoemen wat in het hoofd zit

Het Toon Hermans Huis is er voor mensen die geconfronteerd worden met kanker, zowel patiënten als hun familie. "Alleen al het benoemen van wat er allemaal in het hoofd zit, helpt al. Mensen gaan de deur uit met iets minder opgetrokken schouders. Fijn om een keer op een rijtje te zetten wat er speelt, zonder dat iemand meteen iets terug moet doen."

Video Poster

Video: Een fluisterende penseel in het Toon Hermans Huis

Moeilijke gespreksonderwerpen

Rose-Marie werkt al twee jaar in het Toon Hermans Huis. Zelf verloor ze een dochter, en ze merkte hoe moeilijk het was om haar verhaal te vertellen. "Mensen gaan moeilijke gespreksonderwerpen liever uit de weg. Mensen vinden het eng, of ze verwachten het niet, of ze weten niet hoe ze moeten reageren. Daar ligt ook de relatie met het Toon Hermans Huis. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is dat je je verhaal kunt doen tegen een neutrale buitenstaander. Dat kan hier. Wij schrikken niet zo gauw ergens van."

Wij schrikken niet zo gauw ergens van

Bezoekers van het Toon Hermans Huis doen vandaag mee aan een workshop schilderen. Verven moet, praten mag. "Het was voor mij best moeilijk om hier te komen. Dan moest ik over mijn ziekte praten, en dat wilde ik helemaal niet. Maar ik merkte dat het helemaal niet zo werkte. Het is heel ontspannen. Er zijn veel lotgenoten. En als het dan toch ter sprake komt, dan is dat zo. En dan is dat ook heel fijn."

Toon Hermans Huizen zijn er in Limburg in Venlo, Weert, Roermond, Sittard, Heerlen en Maastricht.


Toon jouw kompas(sie)
Bestel een pin
andere items binnen dit thema