Skip to main content
Drie dagen lang gelijk
Ook een mooi initiatief?
Deel het!
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Drie dagen lang allemaal gelijk

Terug naar de oorsprong van carnaval. Drie dagen waarin rangen en standen wegvallen, waarin iedereen gelijk is. Dat gebeurt bij 'Oet d'n Daak', een carnavalsmiddag voor verstandelijk gehandicapten. "Het werd hoog tijd."

Drie hoofdwaarden van vastelaovend

Het initiatief voor de middag kwam van het nieuwe Vastelaoves Vrunj, een afsplitsing van de Sjeng Kraft Kompenei. "Wat we vandaag doen is een feest organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Mensen die eigenlijk al veel te vaak langs de kant staan. Dit zijn de mensen die carnaval heel puur vieren. Die kunnen van een simpel liedje ontzettend genieten. En dat is eigenlijk hoe carnaval ooit ontstaan is, zo vertelt Frits Dirks, voorzitter van de Vastelaoves Vrunj. "Wij willen drie hoofdwaarden van de Limburgse vastelaovend koesteren. Dat zijn de humor, de charitas en de muziek. En juist in het kader van de liefdadigheid, die charitas, organiseren we de middag voor mensen met een verstandelijke beperking."

Dit zijn de mensen die carnaval heel puur vieren

Prinses Iris

Iris Notermans is een van de gasten op het nieuwe feest. De 27-jarige Iris is prinses bij Op de Bies, een zorginstelling van de Koraalgroep. "Soms een keer de polonaise lopen, dat vind ik echt leuk. Niet voorop, maar ertussenin. Mijn prins Pascal is er niet bij vandaag, die is in de groep achtergebleven."
Iris heeft geluk vanmiddag, want haar favoriet carnavalsnummer, Sierra Madre, komt voorbij in het repertoire van oud LVK-winnaar Frans Croonenberg. Ze mag als prinses het podium op, om toegezongen te worden door de honderden aanwezigen. "Het is toch fantastisch als je dit ziet", aldus de volkszanger uit Gulpen. "Kijk die ogen stralen. Fantastisch om hieraan mee te mogen doen."

Iris twijfelt nog of ze als prinses Frans Croonenberg een medaille gaat geven. "Dan moet hij me er ook eentje teruggeven. Het moet wel van twee kanten komen, hè."


Ook een mooi initiatief?
Deel het!
andere items binnen dit thema