Skip to main content

Meer weten?

Kijk op de website van Pop Up Galerie Nederweert

Ook een mooi initiatief?
Deel het!
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Deuren van Dementie

Schilderijen van mensen die lijden aan dementie. De resultaten bleken verrassend en fascinerend. "De remmingen vallen weg, de façade is er niet meer." Het leverde in Nederweert intrigerende zelfportretten op.

Mogelijkheden ontdekken

De zelfportretten van patiënten dementie en alzheimer zijn te vinden in de Pop Up Galerie in Nederweert. "Vaak is dementie een heel beladen thema. Natuurlijk is het een verschrikkelijke ziekte. Maar wij proberen juist de mogelijkheden van mensen te ontdekken. De leuke dingen. Die zijn er ook nog heel veel. En die zijn ook heel dierbaar", zo vertelt Stefanie Derks, welzijnscoach van Land van Horne. "Met ons project proberen we te laten zien dat er ook heel veel mooie dingen nog kunnen gebeuren. Als wij als omstanders maar de juiste luikjes open trekken. Door het schilderen is ons dat gelukt."

Wij proberen de mogelijkheden van mensen te ontdekken

Inspirerend project

Kunstenaar Jan van Riet begeleidde de ouderen bij het schilderen. Het bleek een uitermate inspirerend project. "De meeste mensen komen meestal naar ons toe met het idee van: ik kan niet schilderen, ik weet niet wat dat is, ik heb dat nooit gedaan. Hier was het anders. Op het moment dat ze op hun gemak zijn, dan beginnen ze gewoon. En dan vinden ze het prachtig. En dan gaan ze gewoon verder. En of dat nu kunst is? Het is gewoon een middel om iets uit die mensen te halen. Maar ze snappen het gewoon allemaal. Ze snappen hoe kleuren werken. Dat kleurgevoel is er, en het komt er nu weer uit."

Een mooi middel om iets uit mensen te halen

Meer begrip kweken

Stefanie Derks hoopt met het project Deuren van Dementie meer begrip te kweken voor de aandoening. "Ik leg het vaker zo uit, en dat is misschien een rare vergelijking: als je kind bent, dan ben je ook puur. Je gaat overal op af, je denkt niet na. Je doet dingen. En als je ouder wordt, dan word je van alles aangeleerd. Je mag niet dit, en je mag niet dat. Dus je bouwt schillen om je heen, je wordt gevormd. Als je iemand op leeftijd vraagt: ga je meer schilderen?, dan zal die zeggen: 'nee, dat kan ik niet, dat heb ik nooit gedaan'. Allemaal maar-en. Bij iemand met dementie zijn veel van die remmingen, veel van die schillen weggevallen. De puurheid komt eigenlijk naar boven. Als je iemand meeneemt naar het schilderen en je geeft die een kwast, die gaat niet nadenken 'dat kan ik niet, dat heb ik nooit geleerd'. Die begint gewoon."

Expositie

De expositie is tot en met zondag 10 november te zien in de Pop Up Galerie aan de Lambertushof 3 in Nederweert. Komende week verzorgt Thomas Borggrefe op donderdag 28 oktober in het kader van Deuren van Dementie de theatervoorstelling "Helderman". 


Ook een mooi initiatief?
Deel het!
andere items binnen dit thema