Skip to main content

Janine Rietbroek, docent aan het DaCapo Eysenhegge in Sittard

Gezondheid
Terug naar overzicht SOwhAt!

De seksuele gezondheid van Limburgse jongeren verbeteren

Seksualiteit op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken en zo bijdragen aan de seksuele gezondheid van Limburgse jongeren. Dat is de missie van het project SOwhAt!. De behoeften en interesses van jongeren zijn het vertrekpunt van de spelles, de online game en de diverse samenwerkingen die SOwhAt! aanbiedt.

Gevoelskant

Een van de scholen die deelnemen aan het project is het DaCapo Eysenhegge in Sittard. Alle tweedejaars kregen eind 2017 een 'SOwhAt! Spel-les'. “Je kunt beter zeggen: ze ‘ondergingen’ een spelles”, zegt Janine Rietbroek, docent aan het DaCapo. “Zonder aankondiging kwamen twee acteurs van SOwhAt! de klas binnen en deden zich voor als gastdocenten. Al vrij snel was duidelijk dat het verschillende types waren. Eén was conservatief en de ander wat vrijer. Langzaam brachten ze het gesprek richting het thema seksualiteit. Er ontstond een mooie dynamiek in de groep. De leerlingen waren veel aan het woord en tegelijkertijd hadden de acteurs de klas goed in de hand.”

Omdat iemand van buiten de school dit onderwerp aanhaalt, staan leerlingen er meer voor open

'Sekslessen'

De jongeren reageerden enthousiast op de ‘sekslessen’ – zoals ze het zelf noemen. “Ze hadden de gelegenheid om in een veilige en open sfeer te praten over seksualiteit en de risico’s die daarbij horen”, legt Janine uit. SOwhAt! richt zich met name op de gevoelskant van seksualiteit. “De discussie ging onder andere over de omgang tussen jongens en meiden. Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Hoe geef je je grenzen aan? De kracht zit ‘m erin dat iemand van buiten de school dit onderwerp aanhaalt. Dan staan leerlingen er toch meer voor open.”

Video Poster

Video: SOwhAt!

Kennis is minimaal

Eigenlijk zou elke middelbare school dit moeten doen, vindt Janine. “Tijdens de lessen Biologie en Verzorging is er wel aandacht voor het onderwerp seksualiteit, maar door de aanpak van SOwhAt! komt er echt een dialoog op gang. Leerlingen doen vaak alsof ze overal vanaf weten, maar door dit project bleek dat de kennis op sommige gebieden echt minimaal is. Bijvoorbeeld als het gaat om SOA’s.”

SOwhAt! werkt op dit moment aan een applied game die ook wordt aangeboden aan de leerlingen van DaCapo. Jongeren kunnen deze via de appstore downloaden op het moment dat zij er aan toe zijn om hier mee bezig te zijn. Zo hebben zij naast de seksuele opvoeding op school een tool die ze daadwerkelijk in de broekzak meedragen.

Over SOwhAt!

SOwhAt! heeft als doel om de seksuele gezondheid van (Limburgse) jongeren te bevorderen. Door seksuele gezondheid op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken wil dit project het taboe op seksualiteit doorbreken tussen jongeren onderling, ouders en kinderen, docenten en leerlingen, en ook scholen en organisaties. Daarnaast wil SOwhAt! een structurele oplossing bieden, door het verbinden en ondersteunen van het huidige aanbod aan seksuele voorlichting. SOwhAt! kijkt naar het huidige aanbod en bundelt al deze bestaande initiatieven - gericht op jongeren en/of seksualiteit. Zo werken alle partijen samen aan een structurele seksuele opvoeding. Elke organisatie kan hierbij aansluiten. Kijk voor meer informatie op: www.projectsowhat.nl


andere items binnen dit thema