Skip to main content
Wij zijn Limburg
Doe mee
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

De levensles van kanker

Soms lukt het niet om positief te blijven als kankerpatiënt. Dat mag, zegt Rens Raemakers die zelf leed aan zaadbalkanker. "Je mag verdrietig en somber zijn."

Positief blijven

Het Tweede Kamerlid uit Neer bracht een boek uit om kankerpatiënten een hart onder de riem te steken. "Mensen in mijn omgeving zeiden allemaal: 'Kom op, wel positief blijven, Rens. Wel vechten, strijden, je kunt het.' En ik merkte eigenlijk dat ik steeds verder af kwam te staan van de rest van de wereld. Ik moest de hele tijd in het ziekenhuis liggen. Iedereen zei wel: kom op, positief blijven. Maar mij lukte dat niet meer. Ik heb heel veel pijn gehad, heel veel ellende meegemaakt. En daardoor heb ik een levensvisie ontwikkeld waarbij ik zeg: je hoeft niet altijd positief te blijven. Die ziekte kanker kan het soms zo moeilijk maken dat je je gewoon heel negatief mag voelen. Dat je je heel somber mag voelen. Daar hoef je aan niemand verantwoording over af te leggen."

Video Poster

Video: De levensles van kanker

Je dromen waarmaken, voordat het te laat is

Visie

"Sinds ik kanker heb gehad, en alles heb meegemaakt, heb ik het gevoel dat het iedere dag de laatste kan zijn. Dat het einde van het leven voor iedereen, voor elke persoon, elk moment om de hoek kan komen kijken. Dat maakt wel dat ik een visie heb van: Alles uit het leven halen. Alles eruit halen wat erin zit. Je dromen waarmaken, voordat het te laat is."


Wij zijn Limburg
Doe mee
andere items binnen dit thema