Skip to main content
Annemarie steekt lotgenoten een hart onder de riem

Dit initiatief steunen?

Je kunt het boekje Chronische Humor hier kopen. De opbrengst komt volledig ten goede aan hart- en vaatonderzoek in Limburg.

Ook een mooi initiatief?
Deel het!
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Chronische humor

Ze leidt aan een hartkwaal en toch schreef juist Annemarie een boekje om te lachen. 'Chronische humor' moet een beetje levensvreugde overbrengen aan haar lotgenoten. "Het is vaak zo negatief. Ik wil hoop brengen, en relativering. Daarom dit boekje."

Blauwe mantel

Suzanne Stohr verzorgde de illustraties in het boek. De twee dames vonden elkaar in de boodschap. "Suzanne heeft er thema's in verwerkt, daar was ik zelf niet opgekomen. In de tekeningen komt steeds de blauwe mantel terug. Dat symboliseert het mantelzorgen. Of het balanceren in de vorm van een balletdanseres, de ballen in de lucht houden. Steeds keuzes moeten maken in je leven, waar leg ik nu de nadruk op? Zorg ik voor mezelf, of zorg ik voor anderen? Steeds weer naar een middenweg zoeken. En dat is heel mooi in de illustraties naar boven gekomen."

Annemarie heeft een genetische afwijking, waardoor sprake is van hartritmestoornissen. "Maar ik heb een ingebouwd engeltje: mijn defibrillator. Ik laat me niet klein krijgen, ik ga door. Toen ben ik gaan schrijven over mijn leven. Veel met relativering, hoop, doorzettingsvermogen. Iemand een hart onder de riem steken. Dat zijn dingen die als een rode draad door mijn leven lopen."

Anekdotes

Die ervaringen vertaalde Annemarie in grappige anekdotes. "Zo zorgde ik lange tijd voor een buurman die dementerend was. Hij was altijd vrolijk, iedere week ging ik met hem fitnessen. Daar zag ze hem graag komen met zijn bulderende lach. En er werden wel eens grapjes met hem uitgehaald. Zo had iemand stiekem het gewicht van zijn halters veranderd. Dat was natuurlijk even schrikken. Maar hij werd niet boos, hij kreeg een lach van oor tot oor. En maar bulderen. Heel de sportschool genoot mee."


Ook een mooi initiatief?
Deel het!
andere items binnen dit thema