Skip to main content
Paulien Kuipers

#goedverbonden

Dit is de zesde column in een serie over het gezin in tijden van corona. Onder de naam #goedverbonden schrijft gezinspsycholoog Paulien Kuipers van Stichting Kinderleven over thema’s en gebeurtenissen uit haar praktijk.

Naar de meest actuele blog>

Gezondheid
Terug naar overzicht Blog 6 #goedverbonden

Ouderrol

Instellingen en bedrijven kunnen door Corona niet meer op de normale manier functioneren. Dat zaait onzekerheid. We zijn bezorgd over ons inkomen en onze toekomst. Op scholen kan geen les meer worden gegeven. Hoe moet het nu met het leerproces van onze kinderen? Ze moeten straks toch door: naar de volgende klas, de volgende opleiding? Het antwoord van de samenleving hierop is: “We laten alles zo veel mogelijk doorlopen en wel thuis’. Maar wat kan een gezin eigenlijk aan?

Ouders zijn nu opeens leraar en thuiswerker, naast het gewone vader en moeder zijn. Om alles nog eens extra te verzwaren zijn de oppas- en opvangmogelijkheden voor hun kinderen tot nul gereduceerd: geen BSO, geen kinderopvang, geen opa’s en oma’s waar kinderen af en toe kunnen logeren.

Dit takenpakket legt op de meeste gezinnen een grote druk. Het is eigenlijk niet te doen om je te concentreren op een zoomsessie met een baby op schoot en een peuter die persé nu een potlood wil hebben. Als je een kind hebt dat sowieso veel aandacht nodig heeft, soupeert het thuiswerken en de schoolwerkbegeleiding al je reserve-energie op. Wat overblijft is irritatie ten aanzien van je om aandacht vragende kind. Misschien denk je: “Dit lukt zo niet”.

Inderdaad. Het lukt je misschien niet. Maar dat geldt volgens mij voor de meesten onder ons. Want onze eerste en belangrijkste rol thuis is die van vader of moeder. Dat betekent dat je er bent voor de kinderen als ze ons nodig hebben voor troost, bescherming, stimulans en spel. Ouders hebben niet geleerd voor leraar of voor ‘beeldschermwerker’.

Onzekerheid over de toekomst kunnen we niet wegnemen door met grote druk en veel geruzie samen thuis te zijn. Misschien moeten we daarom vooral op onze ouderrol inzetten. Ondanks alles is deze periode een kans om meer met je kinderen op te trekken. Het fijn te hebben. Elkaar beter te leren kennen. Dus: gewoon vaker ‘ik ben er even niet’ zeggen tegen de andere taken. Doe ze misschien even met een Franse slag. En zet ondertussen alles in op de gezelligheid thuis.

Het is belangrijk dat werkgevers oog hebben voor de werkstress van hun werknemers. Als zij nu flexibel kunnen zijn, zullen hun werknemers gemotiveerd weer aan de slag gaan na de crisis.


andere items binnen dit thema