Skip to main content
Paulien Kuipers

#goedverbonden

Dit is de tiende column in een serie over het gezin in tijden van corona. Onder de naam #goedverbonden schrijft gezinspsycholoog Paulien Kuipers van Stichting Kinderleven over thema’s en gebeurtenissen uit haar praktijk.

Naar de meest actuele blog>

Gezondheid
Terug naar overzicht Blog 10 #goedverbonden

Aanstaande vaders

“Net als ik een mailtje voor mijn werk de deur uit wil doen, zet mijn peuter het op een krijsen. Hij moet onmiddellijk een potlood hebben, of een doekje omdat zijn handen kleven. Elke keer als ik denk: zo die is lekker bezig, dus ik kan even de laptop openklappen, heeft hij me per direct nodig”.

Laatst zag ik een foto langskomen van een aanstaande vader die bij de praktijk van de verloskundige buiten op een stoel zat. Hij keek op zijn telefoon via het beeldscherm mee naar de echo die op dat moment van zijn kindje werd gemaakt. Het raakte mij. Ik stelde mijzelf de vraag hoe het voor aanstaande vaders moet zijn in deze Coronatijd. Kan je je voldoende betrokken voelen bij je vrouw en kind als je op belangrijke momenten, zoals controles bij een verloskundige of gynaecoloog, niet welkom bent?

Door een zwangerschap wordt een man vader en een vrouw moeder. Daarnaast worden ze ouders die vanuit gelijkwaardigheid de zorg voor hun kind op zich nemen. Samen denken ze na over namen. Ze mijmeren met elkaar over wat voor kindje het wordt. Of het meer op moeder of op vader zal lijken. Door zo met elkaar over te praten, ontstaat er al voor de geboorte een band tussen vader, moeder en baby.

Vanaf de eerste dag dat de aanstaande moeder weet dat ze zwanger is, is de baby in haar leven aanwezig. De moeder houdt rekening met haar voeding en voelt de veranderingen in haar lichaam. Als aanstaande vader ben je voor honderd procent betrokken maar ben je misschien ook een beetje een buitenstaander. 

Meegaan naar de controles, de harttonen horen of via een echo al een inkijkje krijgen op jullie baby, het zijn juist deze momenten die een gevoel van gelijkwaardigheid brengen. Door deze momenten realiseert een man zich dat hij vader wordt.
Niet meer welkom zijn bij de controles kan dit gevoel van ‘erbuiten staan’ versterken. Hoe blijf je toch in verbinding?

Vraag aan jullie verloskundige of je op anderhalve meter afstand toch de beelden op de monitor kan zien. Of dat je livecontact mag hebben via videobellen. Zodat je er toch een beetje bij kunt zijn en je verwondering, blijdschap of ontroering met de moeder kunt delen. Praat met elkaar over jullie kindje. Over jullie verwachtingen van het ouderschap. Praat met de baby. Veel aanstaande ouders hebben een bijnaam voor de baby. Spreek je kindje ermee aan. De mogelijkheid om te ‘horen’ is bij je baby al heel vroeg aangelegd, dus leert de baby jouw stem al voor de geboorte kennen. Wanneer je je handen op de buik van de moeder legt als de zwangerschap verder gevorderd is, zal je merken dat de baby naar je handen toe beweegt. Het is fascinerend om dat te voelen.

Hoe dan ook: mannen worden vaders, ook in coronatijd. Vecht maar een beetje voor je plaats naast je vrouw. Je vrouw en je kind hebben jou, ondanks corona, hoe dan ook heel hard nodig. Zowel in de zwangerschap als ook daarna.


andere items binnen dit thema