Skip to main content

Mens achter de Patiënt

Stichting Mens Achter de Patiënt (MAP) wil toekomstige zorgprofessionals bewuster maken van de impact van ziekte op iemands sociaal, mentaal en maatschappelijk welbevinden. Ga voor meer informatie naar hun website.

Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
Gezondheid
Terug naar overzicht #WijZijnLimburg

Behandel de mens, niet alleen de tumor

Simone heeft borstkanker. Dat bleek niet alleen fysiek een klap, het kostte ook veel energie om de kinderen en het werk mee te nemen in die nieuwe realiteit. "Het is niet alleen de tumor, het is jouw hele leven dat op de kop staat. Iemand moet je daarbij helpen."

Samen met het gezin

Het Laurentius ziekenhuis in Roermond kijkt nadrukkelijk naar dat sociale netwerk van de patiënt. "Het zijn tegenwoordig ook vaak jonge vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen. Met kleine kinderen, met een volledige baan, met een partner die ook werkt. En dan is er veel aandacht voor de psychische kant", zo vertelt Marie-Louise Van den Bosch, mammacare verpleegkundige in Roermond. 

"Het was totaal onverwacht, ik dacht dat alles in orde was toen ik naar het ziekenhuis ging", zegt Simone Menten, zelf ook een jonge veertiger. "Voor mij was het een klap. Mijn man en kinderen vonden het heel erg. Dat is dan moeilijk. En zelf? Toen ik hoorde dat het behandelbaar was, is bij mij een knop omgegaan. We gaan ervoor. Dat heb ik eigenlijk samen met mijn gezin voltrokken. We zijn er wel sterker uitgekomen, omdat we bereid zijn om te vechten."

Steun

Simone werkt niet meer sinds ze in het behandeltraject zit. "Daar hebben we ook aandacht voor bij mammacare", zo zegt verpleegkundige Marie-Louise. "Het is niet alleen de borstkanker. Het is vooral de mens achter de patiënt." 

De mens Simone had veel baat bij de relatie met een hartsvriendin, die op dezelfde tijd borstkanker kreeg. Een onwaarschijnlijk toeval. "We waren tegelijkertijd zwanger. Ons eerste kind was ook allebei dochter. Dus dat was al echt toeval, haar dochter is twee maanden ouder dan die van mij.
Totdat ze me vijftien jaar later vertelde dat ze een mammografie had gemaakt, en dat er een biopt zou worden afgenomen. Toen was voor mij al duidelijk dat bij haar ook borstkanker was geconstateerd. Op exact dezelfde tijd als bij mij. En dat vond ik, ja... we hoefden niets te zeggen. We hadden echt goede steun aan elkaar. In het hele proces."

Blijven praten

Die sociale omgeving is cruciaal bij deze ziektes, zo weet ook het Laurentius. Simone wil een tip meegeven aan lotgenoten. "Je moet praten. Blijven praten. Het maakt niet uit met wie, maar in mijn geval waren de verpleegkundigen in Roermond ideaal. Die weten hoe jij je voelt. En die zijn ook niet bevooroordeeld, en ze staan er ook een klein beetje vanaf natuurlijk. Ze staan niet zo dicht op je als familieleden, want die zijn sowieso medelevend. Maar ze zeggen alleen maar wat je wil horen. Vaak dan."

Na een behandeling besloot Simone om de borst te laten verwijderen. Ze wacht nu nog op de reconstructie van haar borst. "Het is nog steeds een frustratie, maar niet meer zo erg. Ik heb nu zoiets van: het is nu eenmaal zo, dus ik moet het accepteren. En sommige dagen gaat het gewoon hartstikke goed, maar er zijn ook dagen bij waarop het niet zo hartstikke goed gaat. Maar vandaag is een goede dag.  Ik heb meer goede dagen dan slechte dagen."


Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact op
andere items binnen dit thema