augustus 10, 2022

Kerstmaaltijd voor de verborgen armoede

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Kerstmaaltijd voor de verborgen armoede

"We willen laten zien dat we er voor elkaar zijn, om hoop te geven.
Meer dan 800 kerstmaaltijden heeft Hanja Monnet van Caritas04 uitgedeeld deze kerstdag. " We zien dat er veel mensen in eenzaamheid en armoede leven, zeker in deze coronatijd. Dan willen we er zijn, zeker in deze kerstdagen"

De maaltijden gaan naar inwoners met een smalle beurs in Heerlen en Kerkrade. Een Pools getint menu dit jaar, uit respect voor de Poolse dame in de keuken. De animo voor de kerstmaaltijden is opvallend groot. "Er bestaat er veel schaamte", weet Annabel Rijg van het charitatieve instituut. "Mensen durven de drempel niet over te gaan."

Improviseren
Door de coronamaatregelen is het improviseren geblazen bij de uitgifte van de maaltijden. De O.L. Vrouw Tenhemelopneming-kerk in Chèvremont heeft een grote 'coronakapel' ter beschikking gesteld, waar mensen hun maaltijd kunnen afhalen. "Het is ontzettend druk", vertelt Manja Honnet van de stuurgroep.

EHBO
"We zijn de EHBO van het eten", zo legt Arend van der Heijden uit. Hij was eerder actief voor Caritas045 en organiseerde dit project met Schuldhulpmaatje en Sociaal Maatje Parkstad. "Zo bereiken we meer mensen. Dit werkt nu als een soort veenbrand. Mensen informeren elkaar. We gebruiken ook social media en buddy's in de wijken."

Schaamte
"Ouderen, jongeren, gezinnen, die schaamte blijft om hulp te vragen. Dat is moeilijk", zo zegt Annabel Rijg. "De armoede is niet veel groter dan voorheen, die is er altijd al geweest. Maar hier gaat het gelukkig wel beter. Ze hebben meer vertrouwen in ons. Ik ken ze, ik kom zelf uit Kerkrade, dat is heel voordelig. Zo trek ik ze naar ons toe."

Bubbels
"We zijn een jaar geleden gestart in het Juphuis in Heerlen", zo vertelt Arend van der Heijden. "Zo bouwen we steeds verder aan de organisatie. Het werk is wel anders nu. Niet meer de buffetten en lange tafels, dat gaat niet meer gebeuren. Ik ben ook met de gemeente in overleg om een soort bubbels te maken van 40 mensen om toch weer samen te gaan eten als het weer mag. Aandacht voor elkaar en gewoon vriendschap maken, dat blijft belangrijk."