juni 27, 2022

Onze Buurt breidt aantal finale plaatsten uit

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

- - PERSBERICHT - -

Jury: “Hoge kwaliteit projecten maakt keuze lastig”


De jury van Onze Buurt heeft dit jaar het aantal finale plaatsten uitgebreid van 6 naar 8. De kwaliteit van de inzendingen is hoog dit jaar en de rapportcijfers van de juryleden liggen dicht bij elkaar in de top. Ook wil de jury na de lange tijd van Corona-beperkingen, extra investeren in verbinding en ontmoeting. Omdat de prijzenpot vorig jaar niet helemaal is leeg gegaan, kan de jury alle 8 topscoorders een finaleplek bieden.

De jury van Onze Buurt heeft 66 inzendingen beoordeeld op sociaal gehalte, verbinding, duurzaamheid en burgerzin. Onderstaande 8 projecten sprongen er volgens de jury uit:

Buurt Opera Malpertuis   Maastricht
Spring Jongeren Gezond    Roermond
Voedselbos    Venray
Groene Poort Oost Maastricht
Tigers: DB4ALL kookt Roermond
Springbeach Blerick
Iedereen kan helpen Maastricht
Huiskamer in oude bank Obbicht


Onze Buurt-voorzitter Michiel Sluijsmans: “De jury koos deze projecten vanwege hun sociale insteek en het vermogen tot verbinden. Allen dragen bij aan sterkere en vitalere wijken, dorpen en buurten in Limburg.’

Korte omschrijving per finalist

Buurt Opera Malpertuis vroeg bij Onze Buurt steun aan om materialen te kunnen kopen voor de decors van de Buurt Opera. De wijk Malpertuis maakt de opera samen met het conservatorium en Opera Zuid.
Spring Jongeren Gezond is een project van de Kinderwijkraad Kitskenberg in Roermond. Trampolines en een actief programma moet verschillende groepen in de wijk sportiever en gezonder krijgen.
Wijkraad West-Midden in Venray vroeg de hulp van Onze Buurt voor de realisatie van het Voedselbos. Fase 1 is in twee jaar tijd -ondanks Corona- gerealiseerd en nu wil de wijkraad door met fase 2.
In Maastricht zijn buurtbewoners rondom de oude voetbalvelden van Scharn al sinds 2015 bezig om een park te maken van de oude sportplek. Ze hebben al heel veel bereikt in De Groene Poort Oost en hopen nu met de prijs van Onze Buurt dakplatanen en een waterput te kunnen toevoegen.
Zaalvoetbalclub Tigers in Roermond wil meer zijn dan een sportclub en is met de jeugd aan de slag gegaan om te koken voor wijkbewoners. De sportieve jongeren leren zo elkaar op een andere manier kennen en de wijk ziet een mooie kant van deze jongeren.
Het plan Spingbeach in Blerick is de afgelopen jaar geholpen door Het Zetje van Onze Buurt. Het plan om van een strook grond naast een beek een fijne buurtplek te maken, is nu uitgewerkt met een duurzaam projectplan en een begroting en staat dit jaar wel in de finale.
De Deken Hanneman Stichting in Maastricht wil met “Iedereen kan helpen” mensen die normaal gesproken geholpen worden, nu zelf hulp laten bieden als vrijwilliger. Het toppunt van verbinding vond de jury.
En het dorpsplatform Obbicht is met de finaleplaats beloond voor trouwe inzet om van het oude bankgebouw een plek van samenkomst te maken. De Huiskamer Obbicht wil -nu de huiskamer af is- graag audiovisuele middelen aanschaffen en ook een jeugdprogramma opzetten.


De Jury heeft ook drie projecten voorgedragen voor het Onze Buurt Zetje, Dat is praktische hulp om een plan beter uit te werken en daarmee meer kans te maken bij fondsen in het algemeen en Onze Buurt 2022 in het bijzonder. Het gaat om Huiskamer De Fronten in Maastricht, Wijkvereniging Oud Eikske in Landgraaf en Stichting Precious Plastic in Maastricht.

Spoorboekje
Deze herfst krijgen de genomineerden royaal aandacht via de site en sociale media van Onze Buurt, bij L1 TV en in De Limburger. Daarmee moeten de projecten een inspirerend voorbeeld zijn voor andere wijken in Limburg. 10 november geven de finalisten een presentatie voor de jury en daarna wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van € 80.000. De feestelijke prijsuitreiking is 30 november.

Juryleden
In de jury van Onze Buurt zitten Michiel Sluijsmans, Sjraar Canjels en Luc van den Bergh als afgevaardigden van de Limburgse woningcorporatie. Joke Meindersma beoordeelt de finalsiten namens het Oranje Fonds. En namens de Provincie Limburg zit  gedeputeerde Madeleine van Toorenburg in de jury. Bert Vrolijk - deskundige van het maatschappelijk middenveld- zit op persoonlijke titel in de jury.

Achtergrond Onze Buurt
Onze Buurt wordt elk jaar georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds en Provincie Limburg. Ze willen daarmee de burgerparticipatie in dorpen en wijken stimuleren. L1 en De Limburger ondersteunen de actie door de vrijwilligers van de buurtprojecten een podium te bieden.

aanvragen Onze Buurt 2021
Foto: jury buigt zich over 66 aanvragen Onze Buurt 2021Meer infomatie:


 

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album