juni 18, 2021

Watervrienden Mijnstreek, de hulpvraag

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Hulpvraag neergelegd bij WijZijnLimburg

Watervrienden Mijnstreek staat water na aan de lippen

Zwemvereniging Watervrienden Mijnstreek is ten einde raad. De situatie is zo nijpend dat wordt overwogen de stekker eruit te trekken. Te weinig mensen om al het werk te doen. Bij ziekte dreigen zelfs zwemlessen niet door te gaan.
De vereniging werd in 1957 opgericht en kende zijn hoogtij dagen in de jaren 70. Op het hoogtepunt had de zwemvereniging 1200 leden. In die tijd was er nog sprake van meerdere baden, naast Hoensbroek, ook in Heerlen en Brunssum. De familie Gijbels kwam in 1978 bij de vereniging: vader Johan Gijbels, zijn vrouw en dochter Ingrid Gijbels.

Eind jaren ‘80 ging Johan Gijbels les geven. Johan zat in de technische commissie van de zwemvereniging. In 1999 werd hij voorzitter en in 2010 hield hij het voor gezien. Hij keerde een paar keer terug, want toen was er ook al een gebrek aan kader. Hij is altijd adviseur gebleven.

In de jaren ’80 waren er nog een kleine 400 leden. Er zijn meerdere oorzaken dat het minder is geworden. "Mensen komen nu voor een diploma A, B en C, als ze een jaar blijven, is het lang. En dan gaan ze voetballen. Er worden nu andere keuzes gemaakt; er zijn andere interesses. Bovendien was er vroeger veel meer saamhorigheid", zegt Johan Gijbels.

De terugloop van leden, vrijwilligers en kader lijkt een onomkeerbaar proces. De Watervrienden Mijnstreek staat hoog aangeschreven als het gaat om lesgeven en examineren. Johan hoopt dat met behulp van #WijZijnLimburg een positieve stap kan worden gemaakt, anders ziet Johan geen toekomst meer.....

De Watervrienden Mijnstreek geven les in zwembad Otterveurdt in Hoensbroek. Het aantal leden van de zwemvereniging Watervrienden Mijnstreek is snel teruggelopen. Bovendien is er een groot gebrek aan vrijwilligers en kader. De vereniging vecht voor haar voortbestaan. Gaan ze het redden?

Het Huis voor de Sport Limburg begeleidt verenigingen zoals de Watervrienden bij het vinden van oplossingen.
Meer weten: Huis voor de Sport Limburg

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album