mei 16, 2022

Samen sterk voor de voedselbank

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Samen sterk voor de voedselbank

Andrea is een van de 65 vrijwilligers bij de Voedselbank Midden-Limburg. Samen helpen ze meer dan 250 mensen die hulp zoeken om rond te komen. Zoals Danielle, na het einde van een relatie in de problemen kwam. "Schaamte is er bij iedereen. Maar je hebt kinderen, je moet toch die stap zetten."

Eerste contact

Andrea vangt met haar drie collega's de mensen op in de koffiehoek. "Hier onstaat eigenlijk het eerste contact. Hier krijgen de mensen een kopje koffie, thee, of lekker gebak, om ze even te verwennen. Wat ik vooral confronterend vaak vond, is dat ik mensen zag van mijn eigen leeftijd. Dat ik bekenden tegenkwam die niet wisten hoe ze er mee om moesten gaan. Hoe ze mij aan moesten kijken. En dan is het even dat schoudertje, even dat handje erop: 'Het is goed'. Het kan mij gebeuren, het kan jou gebeuren, het kan iedereen gebeuren."

Danielle komt iedere donderdag samen met haar moeder naar de voedselbank in Roermond. "Wat gebeurd is, is dat ik vanuit het samenwonen alleen wilde gaan wonen. En dat was dus eigenlijk een beetje een probleem, want op dat moment had ik nog geen uitkering. En om een uitkering te krijgen moet je een eigen woonadres hebben, wat je dus nog niet hebt. Dus eigenlijk is het al een moeilijk begin, want als je ergens komt te wonen, heb je meteen een achterstand in huur, gas, water, licht, eigenlijk met alles. En niet van een maand achterstand, maar ook al uiteindelijk drie of vier maanden achterstand. Dan zit je meteen al in de problemen dat je niet meer weet hoe je het moet doen. Dan kun je overal regelingen treffen. Maar dat is ook moeilijk, want de meesten willen minimaal 50 euro zien. Dan kun je kiezen: rekeningen betalen, of naar de winkel gaan en zorgen dat je eten in de koelkast hebt liggen. Dan wordt het fifty-fifty. Je zult toch iets te eten moeten hebben, je hebt kinderen."

Wil jij de voedselbank steunen?

Zaterdag 7 december houden de Limburgse voedselbanken hun grote inzamelingsactie. Helpen kan via de uitgiftepunten van de voedselbanken, of bij veel deelnemende supermarkten. Kijk voor meer informatie op de website van Voedselbank Midden-Limburg.

Ook een mooi initiatief?
Deel het!

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album