juni 27, 2022

4 vragen aan jong maatschappelijk talent Juul

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

4 vragen aan

Juul Knols uit Maastricht

De Vereniging Limburg wil je kennis laten maken met de jonge maatschappelijke talenten in onze provincie. Dit is het verhaal van Juul Knols, 17 jaar oud.

1. Stel je zelf even voor: Waar kom je vandaan en wat doe je?
"Mijn naam is Juul Knols en ik ben 17 jaar. Ik ben geboren in Maastricht en woon hier ook. In 2016 ben ik samen met mijn zus Puck begonnen met Juupu, waarbij we jongeren bewust willen maken van de impact die zij hebben op hun omgeving. We doen dit onder meer door het organiseren van inzamelingen op deelnemende scholen ten behoeve van mensen die in armoede leven, maar ook door het verzorgen van thema-dagen en workshops over jongerenparticipatie."

2. Wat wil je graag bereiken? Wat zijn je dromen?
"Ik merk dat veel mensen het bijzonder vinden wat ik samen met mijn zus doe, omdat we nog zo jong zijn. Maar voor mij is dit heel vanzelfsprekend en zo lang dat dit nog niet vanzelfsprekend is voor iedereen, ga ik er mee door. Ik wil bereiken dat alle jongeren en niet alleen de jongeren van 18 jaar erkend worden in hun talenten en in hun vermogen de maatschappij nog mooier te maken. De kracht van Juupu zit in de eenvoud en het totaalconcept, maar nog het allermeest in het van onderop georganiseerd karakter. Van, voor en door jongeren waarbij de jongeren ook écht de regie hebben, zowel voor als achter de schermen. Dit zou in elke gemeente in Limburg, maar zelfs ook landelijk uitgevoerd kunnen (moeten) worden."
Zo lang dat dit nog niet vanzelfsprekend is voor iedereen, ga ik er mee door

3. Wat motiveert jou om het verschil voor een ander te maken?
"We hebben het thuis niet altijd even gemakkelijk gehad en ondanks dat hebben we altijd omgekeken naar mensen die het misschien ook moeilijk hadden of hulp goed konden gebruiken. Het zijn de kleine dingen die grote betekenis hebben, maar je moet er wel oog en oor voor hebben. Als je ervaren hebt dat niet alles vanzelfsprekend is, zie je die kleine dingen als steeds waardevoller."

4. Laatste tip voor mensen die ook betekenisvol anderen willen helpen?
"Practice what you preach! Behandel een ander zoals je ook zelf behandeld zou willen worden. Wees empathisch en neem de tijd om eens écht te luisteren en met aandacht in gesprek te gaan met een ander. En laat je zien, horen en #doenietzomoeilijk!"

© Foto: Jonathan Vos

 

Meer weten over het initiatief van Juul?
Bekijk de website van Juupu


Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album