juni 27, 2022

4 vragen aan jong maatschappelijk talent Myra

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

4 vragen aan

Myra Nett uit Maastricht

De Vereniging Limburg wil je kennis laten maken met de jonge maatschappelijke talenten in onze provincie. Dit is het verhaal van Myra Nett, 23 jaar oud, afkomstig uit Leiden, maar woonachtig in Maastricht.

1. Stel je zelf even voor: Waar kom je vandaan en wat doe je?

"Hoi! Ik ben Myra Nett, 23 jaar jong en ik kom oorspronkelijk uit Leiden, maar mijn ouders zijn beiden Duits. Momenteel zit ik in mijn derde jaar van de studie Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, en ben ik bezig met mijn scriptie waarvoor ik onderzoek doe naar de rol van voedingssupplementen bij het behandelen van obesitas.
Verder ben ik in mijn vrije tijd een gepassioneerd hobby-bakster en kook ik graag lekkere plantaardige gerechten. Ook lees ik graag over de nieuwste ontdekkingen uit de wetenschap, ben ik graag sportief bezig en luister en maak ik muziek. Daarnaast heb ik ook drie lieve konijntjes die los door mijn achtertuin huppelen: Archimedes, Matilda en Lily."

Veel problemen kunnen gemakkelijk opgelost worden, zolang we maar goed samenwerken

2. Wat wil je graag bereiken? Wat zijn je dromen?
"Tsja, kort gezegd: Ik wil heel graag de wereld redden. Maar ik ben ook rationeel en weet dat ik dit niet zomaar in mijn eentje kan bereiken. Ik word soms een beetje moedeloos als ik kijk naar alle problemen op onze Aarde: klimaatverandering, sociale ongelijkheid en geweld tegen mensen en dieren. Veel van deze problemen kunnen - in mijn naïeve ogen – gemakkelijk opgelost worden, zolang we maar goed samenwerken en een rationeel plan hebben. Neem bijvoorbeeld voedselverspilling: een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, belandt in de prullenbak. En dat terwijl tegelijkertijd miljoenen mensen dagelijks honger moeten lijden.

Bij Foodbank - een duurzaam initiatief waarbij ik als vrijwilliger betrokken ben – koken we elke vrijdag een heerlijk plantaardig drie gangen-diner voor een groep van zo’n 50-100 mensen, van groenten en fruit die de marktlui anders hadden moeten weggooien. Als zo’n initiatief in elke stad zou bestaan, zouden zowel voedselverspilling als honger worden aangepakt. Daarbovenop zou het verminderen van voedselverspilling óók nog eens een positieve impact hebben op de economie en het milieu. Klinkt perfect, toch? Maar voorlopig blijft dit helaas maar een droom."

3. Wat motiveert jou om het verschil voor een ander te maken?
"Sommige mensen zeggen dat altruïsme – het tegenovergestelde van egoïsme – niet bestaat, en dat mensen goede daden uiteindelijk toch altijd uit eigenbelang verrichten. Hier ben ik het wel een beetje mee eens. Ik doe graag dingen om de wereld mooier te maken, maar als ik mij hier zelf niet beter door zou voelen, zou ik het dan nog steeds doen?
Uiteindelijk zijn de motieven achter je goede daden toch minder belangrijk dan je acties zelf, denk ik. Als iedereen, op zijn eigen manier, elke dag probeert de wereld om zich heen een beetje beter te maken, en daar óók nog blij van wordt, is het helemaal mooi toch?"

4. Laatste tip voor mensen die ook betekenisvol anderen willen helpen?
"Speur rond, kijk welke goede initiatieven al in jouw omgeving bestaan, en kijk hoe jij je daarbij kunt aansluiten om te helpen. Of start er zelf één op als je gepassioneerd wereldverbeteraar bent! Daarnaast zijn er talloze kleine stappen die je makkelijk in je dagelijks leven kunt toepassen: word je bewust van je ecologische voetafdruk (je hebt hier zelfs online tests voor om deze te berekenen!) en verklein deze door zo min mogelijk dierlijke producten te consumeren, je eigen tas mee te nemen naar de winkel of de verwarming een graadje lager te zetten.

Overstappen naar een groene(re) stroomleverancier kan ook al een groot verschil maken, en zelfs de keuze bij welke bank je je rekeningen opent heeft een invloed op de wereld om je heen. Kortom: lees je in en kijk wat jouw mogelijkheden zijn om bewust(er) te leven. Voor jezelf én voor anderen!"

Meer weten over het initiatief van Myra?
Bekijk deze video

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album