juni 27, 2022

Een veilig (t)huis voor jongeren

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Een veilig (t)huis voor jongeren

Ze sliep maanden in een parkeergarage en een park. Drugs en mishandeling beroofden de jonge Lisanne van een toekomst die veel andere meiden wel hadden. Totdat Lisanne de kans kreeg om een nieuwe start te maken in het Credo Huis in Maastricht. Respect!

Niet binnen de regels
"Slapen was wel lastig, want het is een parkeergarage", vertelt Lisanne in de donkere garage in het Belgisch-Limburgse Bree. "Mensen komen hier tot laat binnen. En je wil eigenlijk niet dat mensen je zien.  Dus je kan eigenlijk niet altijd slapen. En 's morgens vroeg komen de mensen hier ook al weer vroeg."
Lisanne Wagemakers leefde langere tijd als zwerfjongere, zonder vaste verblijfplaats. Doordat ze geen dossier had, paste ze niet binnen het bureaucratische zorgsysteem. Ze klopte aan bij zorginstanties, maar daar paste Lisanne niet binnen de regels. "Je moet eerst zorgen dat je een diagnose hebt", hoorde ik steeds. "Of: als je hier met je ouders kunt komen, dan is het niet erg genoeg. Of je kunt naar het Leger des Heils, maar dan moet je wel 5 euro betalen."

130 duizend tot 200 duizend jongeren
Eric Casters en zijn vrouw waren al eerder tot de conclusie gekomen dat zorginstellingen maar moeilijk kunnen omgaan met jongeren die niet binnen de kaders passen. Ze startten het Credo Huis, een opvanglocatie voor jongeren. "Toen wij in 2013 het huis openden, hadden we na twee en een half jaar ongeveer dertig jongeren als particulier initiatief geholpen. En van die dertig was er eentje geregistreerd. Wij zeiden toen al: het moet vele en vele malen meer zijn. In Nederland hadden we toen 10 tot 12 duizend geregistreerde zwerfjongeren. Maar in 2015 toonde een rapport van het CBS "Jongeren buiten Beeld", dat het waarschijnlijk 130 duizend tot 200 duizend jongeren zijn, tussen de 15 en 24 jaar. Die nergens meer in een systeem staan, niet in een zorgsysteem, niet in een schoolsysteem, niet in een werksysteem, niet in een overheidssysteem. Dus ja, het zijn er vele malen meer. Wij proberen die jongeren hier in het Credo Huis een plek te geven."

In de eerste fase moesten we om tien uur thuis zijn. Daar had ik best veel moeite mee

Structuur en aandacht
Ook Lisanne kwam uiteindelijk in het Credo Huis terecht. Gedwongen, want op straat ging het niet meer. Lisanne had het aanvankelijk moeilijk. "Hier waren ook huisregels. Geen drugsgebruik, geen alcoholgebruik. En in de eerste fase moesten we om tien uur thuis zijn. Daar had ik best veel moeite mee in het begin. Ik hield me niet aan de regels. Want eigenlijk wordt ineens eigenlijk je vrijheid beperkt. Na een tijdje begon ik toch zelf in te zien: het gaat voor mij niet zo werken als ik me niet aan de regels hou."
Door de structuur en de aandacht in het Credo-Huis, mag Lisanne weer dromen van een mooie toekomst. "Ik doe nu de opleiding maatschappelijke zorg persoonlijke begeleider. En mijn droom is ook echt om later zelf een credo-huis te openen. Zodat ik uit mijn eigen ervaring mensen kan helpen."

Meer weten?
Met oog en geloof voor die ene die het niet meer ziet zitten, bieden Credo Huizen een veilig (t)huis voor jongeren. In deze huizen kunnen de jongeren weer tot bloei komen en worden ze geholpen om, vanuit hun unieke talenten, weer mee te doen in onze maatschappij.
Naar de website

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album