juni 27, 2022

Charlotte helpt jongeren met psychische problemen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Charlotte helpt jongeren met psychische problemen

De schok is groot, als Charlotte vertelt. Twintig jaar is de jongedame uit Bunde, maar ze was al verslaafd, depressief, had een eetstoornis, en deed een zelfmoordpoging. Nu het weer goed gaat, wil ze andere jongeren met psychische problemen helpen. Dat doet Charlotte bij @Ease in Maastricht.

Een luisterend oor

Doordat jonge mensen met andere jongeren kunnen praten, moet de drempel om hulp te zoeken lager worden. "Dit is precies wat ik heb gemist op mijn veertiende. Een luisterend oor", zo vertelt Charlotte.

"Wat we zien is dat de meeste psychiatrische problemen ontstaan op jonge leeftijd. Drie kwart van alle stoornissen ontstaan voor het 25e levensjaar", zo legt psychiater Therese van Amelsvoort uit. "Het is dus heel belangrijk om daar tijdig bij te zijn, om vroeg hulp te kunnen bieden. Om te voorkomen dat dat erger wordt. En wat we zien is dat we vaak te laat zijn. Dat jongeren niet snel hulp vragen. Ons systeem is daar ook niet zo goed op ingericht. Omdat we juist op 18 jaar een knip hebben, waardoor er heel veel logistieke dingen veranderen."

Drie kwart van alle stoornissen ontstaan voor het 25e levensjaar

"Dat maakt dat als de mensen eenmaal bij ons komen, de problemen redelijk heftig zijn. En als je niet tijdig ingrijpt, bijvoorbeeld een jongere haalt zijn diploma niet, of is niet in staat om een studie af te maken, vindt geen baantje, gaat op het slechte pad. Dan kunnen de gevolgen, niet alleen voor iemands persoonlijke leven maar ook economisch, dus gigantisch zijn."Interesse van andere gemeenten

Onderzoek heeft uitgewezen dat met name jongeren in Zuid-Limburgse gemeenten aanzienlijk meer gebruikmaken van geestelijke gezondheidszorg dan in andere steden. Zo scoren Meerssen, Maastricht en Sittard-Geleen 30% boven het landelijk gemiddelde. Gemeenten draaien grotendeels zelf op voor de kosten van die zorg voor jongeren. Dat verklaart het belang in preventieve projecten zoals @Ease. Heerlen krijgt binnenkort een vestiging, en ook Roermond en Venray hebben interesse getoond in het project.

Op gevoel

Charlotte vangt de jongeren op bij de vestiging in de Maastrichtse Bogaardenstraat. Daarbij vaart ze op het gevoel, en op haar eigen ervaringen. "De thuissituatie was moeilijk, mijn ouders zijn ook uiteindelijk gescheiden. Ik voelde me heel erg alleen, ik werd gepest, heb een eetstoornis ontwikkeld en ben verslaafd geworden. Daarom kan ik me ook goed verplaatsen in jongeren die dit soort problemen hebben. Ik probeer te luisteren, maar ik geef ook aan dat jongeren het zelf moeten doen. Zelf voelen ze het beste aan wat goed voor hun is. Ik heb niet een bepaald protocol, of een papiertje gehaald dat ik moet weten hoe ik het moet doen. Het gaat gewoon op het gevoel, kijken hoe het gaat, en waar de behoefte van de ander ligt".

Het project van @Ease in Maastricht krijgt op 24 september 2019 een vervolg in het Jonge Brein College in het Eiffelgebouw in Maastricht. In dat college wordt besproken hoe de hersenen functioneren bij pubers en jong volwassenen.

Meer weten?
Kijk op de website van @Ease

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album