juni 27, 2022

Na 75 herenigd

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Na 75 herenigd

Exact 75 jaar na de bevrijding van Limburg heeft hij haar gevonden. De zoon van de Amerikaanse soldaat Robert Fisher zocht de 89-jarige Maria Blezer uit Elkenrade, die zich in de oorlog om zijn vader bekommerde. Dankzij de gemeenschap van Elkenrade werd de hereniging een feit.

Mysterieuze Maria

Robert Fisher woonde in 1945 maandenlang bij de familie Blezer, om een belangrijke radarpost te bemannen. Maria was 12 jaar oud in die periode, en hield decennialang contact met de Amerikaanse soldaat. Zoon Bob heeft alle kaarten en brieven bewaard die vanuit Elkenrade in de Amerikaanse staat Delaware terecht kwamen.
Omdat hij zich realiseerde hoe belangrijk de Limburgse familie voor zijn vader was geweest, zocht Bob jarenlang naar de mysterieuze Maria. Zonder succes. Totdat hij een ronde maakte door Elkenrade.
"Ik zag iemand langzaam door de straten struinen, en ik dacht dat het een inbreker was", zo vertelt Marc Hermans. "Ik heb die persoon aangesproken, maar toen bleek het geen boef te zijn, maar een Amerikaan die op zoek was naar een Limburgse familie. We hebben toen het hele dorp gemobiliseerd. Uiteindelijk hebben we Maria Blezer gevonden in een verzorgingstehuis in Gulpen."

We hebben het hele dorp gemobiliseerd

Gemeenschapszin

Juist die gemeenschapszin in Elkenrade, brengt het hele dorp samen boven op de Eyserbosweg. Daar vindt de hereniging plaats tussen de families Blezer en Fisher. Zoon Bob kan zijn tranen niet bedwingen. "Sorry. Maar ik ben echt emotioneel, ik kan wel huilen nu. Ik wist het onbewust wel, maar nu zie ik hoe belangrijk Maria is geweest in het leven van mijn vader. Een heel leven lang hebben ze contact met elkaar gehouden."

Robert Fisher bezocht zelf veertig jaar geleden nog een keer het dorp waar hij gevormd werd als jonge man. Maria Blezer was toen getrouwd, en had drie kinderen. "Dat maakt mijn terugkeer hier zo speciaal. De cirkel is nu echt rond."

Interessante links
75 jaar bevrijding Limburg

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album