mei 16, 2022

Monnikenwerk van Maastrichtse Chinese

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Monnikenwerk van Maastrichtse Chinese

De Maastrichtse Chinese Qiaoli Wang debuteert komend weekeinde als filmmaakster in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Ze maakte een documentaire over de eeuwenoude muziek van monniken in haar geboortestad Kaifeng. "De muziek gaat over van generatie op generatie, precies zoals bij de fanfares hier in Limburg."

Buigen als bamboe

Qiaoli werkte in China voor een grote nieuwsorganisatie, maar de liefde trok haar veertien jaar geleden naar Maastricht. Qiaoli heeft twee kinderen, maar worstelde lange tijd met de balans in haar leven. Dat kwam vooral door haar ziekte. Toen ze in verwachting was, bleek na 38 weken zwangerschap dat ze borstkanker had. Nooit kruisten leven en dood dichter op elkaar. "Toen mijn dochter geboren werd, bleek ik heel erg ziek", vertelt Qiaoli. "Die ervaring veranderde ook mijn perspectief op het leven. Ik realiseerde me dat je soms moet buigen als bamboe, om niet te breken. Je moet je aanpassen aan de nieuwe situatie, maar tegelijkertijd kun je niet in het verleden blijven hangen. Op een gegeven moment zeg je: als ik morgen dood ga, moet ik vandaag nog wel mijn appelboom planten, mijn erfenis achterlaten. Maar aan de andere kant, juist door die ziekte, waardeer je het leven meer.

Ondersteuning

"Ik miste mijn werk, ik wilde dat deel van mezelf niet kwijtraken. Ik ben een moeder, maar ik ben meer. Ik voelde een roep uit mijn ziel dat er meer is, dat ik ook professioneel aan mijn ontwikkeling moet blijven werken. Daarom wilde ik zo graag deze documentaire maken. Maar het was wel moeilijk. Soms denk ik dat ik egoïstisch ben, dat ik te veel aan mezelf denk. Te veel tijd aan mijn projecten besteed. Ten koste van mijn man en mijn twee kinderen, die ik ontzettend dankbaar ben. Maar als je in het midden van het proces zit, kun je niet stoppen. Je bent ook verantwoordelijk voor het project, voor alle andere mensen in het team. Dan kun je niet alles balanceren. Familie en carrière, op een gegeven moment is dat een heel moeilijke keuze. En dan is ondersteuning van jouw familie van vitaal belang."

Music Monks

De documentaire Music Monks gaat over de muzikale traditie van monniken in haar geboortestad in China. "In Nederland was de 17e eeuw de Gouden Eeuw, in China was dat van de 10e tot de 13e eeuw. En toen was Kaifeng, mijn geboortestad, de hoofdstad van China. Het was het New York van die tijd, zo kun je dat vergelijken. De plaatselijke Xiangguo tempel was niet alleen het culturele centrum, het was een van  de meest prominente instituties van de wereld. Als muzikaal centrum kwamen musici van over de hele wereld naar Kaifeng, om samen te spelen."

In de documentaire zien we de strijd van een aantal monniken om die muzikale traditie in stand te houden. Staat een nieuwe generatie op om die erfenis te bewaren? De documentaire beleeft zaterdag zijn première op het Buddhism Film Festival Europe in het Eye Filmmuseum in Amsterdam.

"Ik hoop dat de film ook nog een keer te zien is in filmhuis Lumiere in Maastricht", zo zegt Qiaoli bij een wandeling door het nieuwe complex aan de Maas. "Ik kwam zo vaak in het filmhuis. Het is een droom om mijn eigen film hier ooit nog een keer te zien."

Vooroordelen

Qiaoli woont nu veertien jaar in Maastricht, en leerde veel over de stad en de regio. Het was niet eenvoudig om te integreren, maar dat kwam ook door de vooroordelen die ze zelf had. "Als een Chinese was het niet eenvoudig, hoewel mijn man Nederlands is. Door de taal, maar vooral door de mythe. Er wordt gezegd dat Maastricht een gesloten gemeenschap is, het is moeilijk om daar bij te horen, om geaccepteerd te worden. Maar na zo veel jaren hier vind ik dat echt een fabeltje. Als je in die mythe gelooft, dan sluit je jezelf af, en sluit je ook de ramen. In plaats daarvan moet je dapper zijn, en op mensen afstappen. En proberen om het te begrijpen, de tradities, de cultuur, de manier waarop mensen leven en denken. En dan lukt het heel goed".

Voor een kleine stad heeft Maastricht ongelooflijk veel cultuur

Blaasmuziek

"Maastricht biedt zo veel, mensen hier zien dat niet meer. Voor een kleine stad heeft Maastricht ongelooflijk veel cultuur. De mooiste boekenwinkel in de wereld, geweldige cinema, carnaval. De  kwaliteit van leven hier in de stad Maastricht is echt een van de hoogste in de wereld."

Daarbij heeft Qiaoli ook waardering gekregen voor de traditie van blaasmuziek in Limburg. Kleine dorpen als Eijsden, Puth of Arensgenhout hebben geweldig goede muziekgezelschappen. Net als in China gaat die muzikale traditie over van opa op kleindochter, van generatie op generatie. "Ik was heel erg verbaasd dat in de omstreken van Maastricht de muziek zo leeft. Zo rijk, zo gevarieerd. Ik herken het, omdat het in Kaifeng ook zo ging. Eerlijk, ik heb zoiets nergens gezien in andere delen van de wereld."

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album