juni 27, 2022

Krachten bundelen tegen kinderkanker

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Krachten bundelen tegen kinderkanker

Meer dan 10 keer is ze geopereerd aan haar rug en nek. Een vernauwd wervelkanaal hield Diana in haar jeugd in Valkenburg maandenlang aan bed gekluisterd. Nu is ze een van Limburgs belangrijkste bestuurders. Met de ambitie om kanker bij kinderen volledig te genezen. "Wat mij heeft gebracht bij dit werk, dat is mijn kleinzoon die kanker heeft gehad."

De beste doktoren

Diana Monissen opende vorig jaar met de koninklijke hoogheid het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Daar zijn alle specialisten en faciliteiten voor kinderkanker bij elkaar gebracht. "De beste doktoren, de beste wetenschappers. Om straks ieder kind met kanker te kunnen genezen", zo vertelt Monissen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het centrum. "Ik ben al meer dan tien keer onder het mes gegaan voor mijn rug. Dat zorgt voor empathie, maar het zorgt er vooral ook voor dat ik een opgewekt en optimistisch mens ben. Iedere dag als ik loop en doe, denk ik: wat fijn dat ik dit kan. En wat erg dat sommige mensen dat niet kunnen."


Inspiratiebron

Monissen werd geboren in Heerlen, maar bracht het grootste deel van haar jeugd door in Valkenburg. "Daar kom ik nog steeds vaak, in ons huis bij de Ravensbosch." Haar moeder begon in Valkenburg het Hotel Happy Days. Vader werkte bij de Staatsmijnen, tot hij ook ging helpen in het hotel. "Mijn moeder is een geweldig voorbeeld voor me geweest. Ze volgde haar eigen weg. Zelf een hotel leiden was een ongelooflijke prestatie in die tijd. Dat heeft me altijd geïnspireerd."

Haar professionele carrière bracht Diana Monissen via de Katholieke Universiteit Nijmegen naar topfuncties in de zorg. Ze was directeur-generaal van het ministerie van VWS, gevolgd door een zeer succesvol voorzitterschap van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar De Friesland. Die gedrevenheid bracht haar naar een volgende uitdaging. Het bundelen van de krachten tegen kinderkanker, de wieg van het Prinses Máxima Centrum. Daarbij was er heel wat weerstand te overwinnen.

"De territoriumdrift kwam niet van de specialisten. Die waren allemaal super gemotiveerd. Waar de territoriumdrift zat, dat was bij de bestuurders van de academische huizen. En dat was bij de onbekendheid van zorgverzekeraars: hoe gaan we dit nou doen?", vertelt ze. "Ik zal je zeggen, om dit te realiseren, van mei 2015 tot we open gingen, dat was heel erg hard werken. Want we moesten de banken meekrijgen, de zorgverzekeraars, de UMC's, iedereen. Er was heel veel weerstand, hakken in het zand. En het is ons toch gelukt. Omdat we het met een aantal mensen helemaal geloofden. Dat deze zorg, die zo bijzonder is voor deze kinderen, alleen maar goed kan worden als je hem bundelt. En direct koppelt aan de wetenschap."

Ieder kind met kanker genezen

Haar leiderschap bleek cruciaal in de ambitie om de top van wetenschap en geneeskunde bij elkaar te brengen in Utrecht. "Het begint met twee dingen, als eerste je eigen overtuiging. En mijn eigen overtuiging is echt dat alleen door samen te werken wij ieder kind met kanker kunnen genezen. En ook optimale kwaliteit van leven kunnen bieden.

Het tweede element is visie hebben, en die uitdragen. Het begint altijd met visie. We hebben een strategisch plan gemaakt, daar hebben we honderden mensen bij betrokken. De visie van het Prinses Máxima Centrum is zo helder en duidelijk. We hebben twee kernwaarden: grensverleggend en gepassioneerd. Ik denk dat iedereen die je hier binnen ziet komen, of het nu iemand van de administratie is of hoogleraar zus-of-zo, iedereen heeft dat in zijn hart. Omdat mensen weten: ik ben hier gekomen, voor deze missie, voor deze visie, om dit doel te bereiken.'

Uitdagingen

Monissen geeft volgend jaar, na 5 jaar, de scepter over. "Wat ik ga doen? Ik ga mij inzetten in Nederland dat er nieuwe wetgeving komt die roken voor een bepaalde generatie gaat verbieden. Ik heb nog een aantal commissariaten, ik werk aan onderzoek naar kindermishandeling, ik ben lang lid geweest van de taskforce. Allemaal dat soort zaken."

"Maar voor de Sociale Agenda in Limburg kun je me ook altijd bellen. Dat spreekt me zeer aan, het lijkt op de uitdaging die ik in Friesland had. De combinatie van gezondheidszorg en het denken over positieve gezondheid. Wat moet je doen om die gezondheid goed te houden, in combinatie met de arbeidsmarkt en de activiteiten die mensen ontplooien. Maar ook de omgeving van mensen, dus het inkomen dat mensen hebben enzovoort, de sociale status, dat totaalpakket."

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album