juni 27, 2022

Sjeng Kremers draagt de fakkel over

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Sjeng Kremers draagt de fakkel over

Jongeren inspireren. Dat wil Sjeng Kremers met de Awards die zijn naam dragen. Studenten met de beste afstudeeropdracht over regionale economie mogen het podium op. "Chapeau voor de jongeren die enthousiast aan de toekomst van Limburg bouwen."

Een nieuwe economische toekomst

Op 17 december 1965 luidde Joop den Uyl - toenmalig minister van Economische Zaken - de metamorfose van Limburg in, door met de staatsmijnen een akkoord te sluiten over de mijnsluiting. Gouverneur Sjeng Kremers moest van 1977 tot 1990 een nieuwe economische toekomst voor Limburg definiëren.

In hetzelfde Heerlense theater waar Den Uyl in 1965 de sluiting van de mijn Maurits aankondigde, proostten studenten vandaag op hun winnende scriptie. Vernoemd naar de 86-jarige oud-gouverneur, die de prijzen persoonlijk wil uitreiken. "Ik vind het fantastisch dat er jonge mensen zijn die geïnteresseerd zijn in regionale economische ontwikkeling. Want daar gaat het uiteindelijk om."

Hoofdprijs

Ward Ooms wint de hoofdprijs met zijn onderzoek over de relatie tussen samenwerking in de regio en innovatie. "Het lijkt logisch om samen te werken, maar het is niet eenvoudig. Soms zijn de belangen van de deelnemers niet hetzelfde, hebben ze een ander doel. Dan wordt het moeilijk", zo vertelt Ward aan presentator Leon Verdonschot.

"De scriptie van Ward maakt indruk. Het is exact wat we als jury in een dissertatie zoeken", aldus Kremers, die zelf in de jury zit. Als gouverneur bracht Kremers partijen samen om een nieuwe start te maken. Hoewel de tijden verschillen, zoals Kremers zelf aanhaalt, doet hij wel een aanbeveling om de samenwerking in vooral Zuid-Limburg te verbeteren. "Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van concrete mensen. Mensen die zitten op cruciale posities. Als die de handen ineen slaan, dan gebeurt er iets. Zoals het ook heel belangrijk is dat er aan de kant van het bedrijfsleven op belangrijke posities mensen zitten die dat kunnen. Ik denk dat we wat dat betreft hier in Zuid-Limburg nog niet echt hoeven te klagen. Integendeel. Want als ik zie wat in die afgelopen vijftig jaar DSM gedaan heeft, dat vind ik werkelijk ongelooflijk. Hoe dat bedrijf zich ontwikkeld heeft van een kolenbedrijf tot datgene wat het op het ogenblik is. DSM zou ook mede leiding zouden kunnen geven aan de verdere innovaties in deze gemeenschap."

De overige Kremers Awards waren voor Ines Stelk, die een aanmoedigingsprijs kreeg voor haar scriptie over de betrokkenheid van alle partijen in een energieneutrale Duitse stad. Dirk Janssen kreeg een Master Award voor zijn onderzoek naar samenwerking bij complexe technieken. Liza Gordin kreeg een aanmoedigingsprijs voor onderzoek naar eerste-generatie studenten.

Meer weten over dit project?

De Kremers Awards werden voor de tweede keer uitgereikt. Over twee jaar kunnen de beste studenten opnieuw meedingen naar de prijs van 5000 euro. Kijk voor meer info hier.

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album