juli 28, 2021

Samen herinneren = Samen naar de toekomst

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Samen herinneren = Samen naar de toekomst

Op dinsdag 3 maart wordt in Venlo de 75-jarige bevrijding groots gevierd. De meest markante beelden van de oorlog in Limburg werden afgelopen maanden verzameld. "Door samen te herinneren kunnen we samen naar de toekomst."

Nog niet bekende foto's

"We hoopten op foto's uit collecties van prive-personen, beelden die nog niet bekend waren. Dat is zeker gelukt", vertelt Ruud Straatman van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL). "Zo is er een foto van het allereerste moment van de oorlog, gemaakt door een Duitser in Vaals. Je ziet Duitse soldaten die voor de grens staan te wachten om de invasie van Nederland te laten beginnen. Vlak voor het uur 'U', zeg maar. En die foto hadden we helemaal niet verwacht. Die vertelt een heel mooi verhaal. Namelijk van Duitsers die zich heel keurig aan de afspraak houden. Op een bepaalde tijd vallen we binnen, tot die tijd wachten we netjes voor de slagboom."


Kippenvel

De Limburgse foto's worden eind deze maand ten toon gesteld in de Tweede Kamer, en reizen daarna door de provincie. Soms levert dat kippenvel op. "Hier is een foto van de Kazematten, die werden gebruikt als schuilkelder. En ik zoom even in, dan zie ik hier een mevrouw met die wangetjes. En ik dacht: die wangetjes ken ik toch? En ik keek in mijn telefoon, daar heb ik toevallig een paar foto's van mijn moeder staan. En ik dacht, het zal toch niet waar zijn? En volgens mij heb ik net mijn moeder op een foto gezien."

Meer weten?

Bekijk de fotoselectie hier.

Ook een inspirerend verhaal?
Deel mee

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album