juni 27, 2022

Brigitte heeft er schoon genoeg van

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Brigitte heeft er schoon genoeg van

Ze zit klem tussen gemeente, politie en Limburgs Land. Brigitte Kroos heeft het helemaal gehad met het zwerfvuil bij de Oolderplas. Met de buurtbewoners ruimt ze regelmatig op, maar nu luidt ze de noodklok.

Vijf volle zakken

De Maasplassen zijn vooral in tijd van corona-beperkingen een welkome plek om samen iets te eten of drinken. Vaak wordt het afval daarna niet opgeruimd. Het grote gebrek aan afvalbakken helpt niet, maar de hoofdoorzaak ligt bij de recreanten zelf die hun rotzooi laten liggen. Na een zonnige dag haalt Kroos samen met een groepje buurtbewoners wel vijf volle vuilniszakken met rotzooi uit het gebied. "Mijn dag begint ‘s ochtends voor het werk met een rondje met de hond. Prikstok en vuilniszak gaan standaard mee. Iedere dag opnieuw. En leeg blijft de zak helaas nooit. Je wordt er soms moedeloos van.”

Nu heeft Kroos het gevoel dat ze klem zit tussen de verschillende instanties. Het Limburgs Landschap beheert het gebied, maar mist de capaciteit om de boel in de gaten te houden. "Het frustreert enorm. Een prachtig natuurgebied, maar zelfs mensen die met een boot hier aanleggen laten het afval achter. Daar hebben we heel veel moeite mee."Gebrek aan respect

Brigitte Kroos heeft veel moeite met het gebrek aan respect van de bezoekers. Maar ze mist ook handhaving. "Politie komt er ook niet voor. Het is natuurlijk geen levensbedreigende situatie. Ik snap dat geluidsoverlast niet de prioriteit heeft. Maar gemeente, waterschap en Limburgs Landschap beheren hier het gebied. Waar moet ik dan een melding doen? Toen ik op aanraden van de wijkagent de BuitenBeter-app gebruikte, kreeg ik een boze reactie van de gemeente terug, dat ze er niets mee doen."

Noodgedwongen houden de buurtbewoners daarom het prachtige natuurgebied schoon. "We zijn natuurlijk erg blij dat die mensen dat doen", aldus Jos Berends van het Limburgs Landschap. "Er wordt naar alle macht gezocht naar mogelijkheden. Denk aan handhaving, denk aan vuilnisbakken. Maar als het gedrag van de mensen niet verandert, zal de grootste vuilnisbak geen oplossing bieden."

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album