juni 27, 2022

Leren zonder klas

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg
Leren zonder klas

Het is fors improviseren voor leraren, nu de scholen gesloten zijn door de corona-crisis. Rosan Derkx uit Ysselsteyn werkt aan een oplossing. Ze ontwikkelt online lessen voor haar kinderen. Zodat die thuis kunnen leren, en scholen voor even met minder docenten toe kunnen.

Niet fysiek gebonden aan school

Rosan werkt voor het platform Leraar24, waar ze onder andere schrijft voor het project Flipping the Classroom. Met videofilmpjes wordt de lesstof uitgelegd aan leerlingen, waardoor kinderen niet langer fysiek aan school gebonden zijn. "En de leraar kan de tijd efficiënter gebruiken", aldus Rosan, die ook drie dagen per week werkt bij basisschool De Meulebeek in Oostrum. Het is een van de digitale initiatieven die de laatste jaren hun entree hebben gemaakt in de Limburgse onderwijswereld. Juist nu zijn ze hard nodig, maar veel bestaande programma's lopen deze dagen vast door de grote toeloop van scholieren. Op dat digitale vlak is dus nog een wereld te winnen.


Het doel van de les

"Uit onderzoek is gebleken dat het heel belangrijk is dat het soort video heel goed afgestemd wordt op het doel van de les", waarschuwt Rosan. "Het blijkt zo te zijn dat wanneer je kennis wil overdragen, dat wat langere informatie video's heel goed werken. En als je juist motivatie wil creëren, dan werkt het goed om video's te kiezen waarbij authentieke vragen worden gesteld. Video's werken ook heel goed bij herhaling van lesstof. Maar bij nieuw materiaal is de uitleg van een docent toch het beste."


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album