mei 16, 2022

Herinneringen tot leven brengen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

#WijZijnLimburg

Herinneringen tot leven brengen

Met minipaardjes energie en levensvreugde geven aan licht dementerende ouderen. Dat is de missie van Priscilla en Dennis. Met hun pony Smokey, ooit gered bij een grote stalbrand, bezoeken ze verpleeghuis Bergweide. “Je doet het voor de glimlach.”


Panter op de Cauberg

De Sittardse Priscilla Vranken werkt zelf in een winkel, haar vriend Dennis is buschauffeur. “Maar dit doen we er graag bij. Het is de herinnering die terugkomt, de glimlach. Terug naar wat ze vroeger deden”.

Die herinnering blijkt verrassend levend bij Sebilla. Zij werkte vroeger in een dierentuin in Valkenburg, en de aanraking met Smokey brengt haar terug naar een panter op de Cauberg. “Ik heb vroeger in de dierentuin aan de kassa gezeten. En het liefste dier dat ik had was een panter. Als hij mij hoorde aankomen, dan kwam hij al uit de boom. En dan moest ik met de vingers door de tralies gaan om hem te aaien."

Het is de herinnering die terugkomt, de glimlachMinipaardjes

De minipaardjes kwamen bij toeval in het leven van Dennis. “Smokey was 6 jaar oud, toen hij zijn moeder is verloren bij een brand in een stal. Daar was ik op vakantie met een vriend, en die heb ik toen meegenomen. Ik heb Smokey in de ogen gekeken, hij had niet meer dan 10 procent overlevingskans. En natuurlijk heel veel liefde gegeven, hij had bijna twee jaar nodig om te herstellen. Toen hebben we een keer in een kindercarnavalsoptocht meegelopen. Omdat hij nergens bang voor was, was dat het keerpunt om dit te gaan doen. We bezoeken nu kinderen en vooral veel oudere mensen met de paardjes”.

Contact met dieren kan een gunstig effect hebben op mensen met dementie. Het fysieke contact doet goed, net als de interactie met de dieren.

Ook een inspirerend verhaal?

Deel het!

 

 

 


#Wij Zijn Limburg
Spoorplein 28
6411 NZ  Heerlen
KvK: 72333707
info@wijzijnlimburg.com

Album